της Ελένης Στεργίου

Ο κλάδος της Ενέργειας και οι Τράπεζες είναι εκείνοι που θα “τρέξουν” το Χρηματιστήριο, μετά τη φάση διόρθωσης που διανύει και το φθινόπωρο αναμένεται  ζεστό. Αυτό εκτιμούν εγχώρια και ξένα χρηματιστηριακά στελέχη, προσπαθώντας να δώσουν μία εξήγηση για την πορεία της ελληνικής αγοράς και ειδικότερα για τις μετοχές της Ενέργειας, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από το θολό τοπίο που υπάρχει στο ζήτημα της “μικρής ΔΕΗ”.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μετοχές ενέργειες παγκοσμίως καταγράφουν από τις καλύτερες αποδόσεις. Όπως σχολιάζουν αναλυτές με το πετρέλαιο να έχει φτάσει μια ανάσα από τα $110,00, οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών και των άλλων εταιρειών ενέργειας έχουν εκτοξευτεί. Στην Αμερική, ο κλάδος ενέργειας είναι ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση το τελευταίο τρίμηνο και ο δεύτερος καλύτερος το τελευταίο εξάμηνο. Η Exxon Mobil έχει βρεθεί σε νέα ιστορικά υψηλά. “Το πιθανότερο σενάριο είναι τα κέρδη να συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση”, σχολιάζει ξένος αναλυτής.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το αν θα “περάσει” η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, το οποίο έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και η καθυστέρηση ευρέσεως λύσης στον καθορισμό της τιμής του ρεύματος (δημοπρασίες) έχει αποτελέσει την πηγή μεγαλύτερη διόρθωσης από όσο θα εκτιμούσαν για το κλάδο της Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το κλίμα σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ της βιομηχανίας και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών για το σχέδιο με τις δημοπρασίες  λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, έχει δημιουργήσει-σε συνδυασμό με τα παραπάνω- μία κατάσταση αναμονής από πλευράς επενδυτών.  Η ΡΑΕ έστειλε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και θέτει δύο κρίσιμα ζητήματα και ζητά απαντήσεις από το υπουργείο μέχρι τέλος Ιουνίου, καθώς διαπίστωσε χάσμα και διαφορετικές προσεγγίσεις  κατά τη δημόσια διαβούλευση για το ΝΟΜΕ. Ζητά δηλαδή να αποσαφηνιστεί  εάν στις δημοπρασίες θα μετέχουν μόνο παραγωγοί και προμηθευτές ή και αυτοπρομηθευόμενοι βιομηχανικοί καταναλωτές και εάν υπάρχει περίπτωση επιβολής καθεστώτος καθορισμένης τιμής.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, η αγορά χαρακτηρίζει το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης ως κάτι πολύ δύσκολο, το οποίο θα πάρει και χρόνο (μετά το 2015), ωστόσο έχει προεξοφλήσει τις όποιες αντιδράσεις και καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, και η παράκαμψη των αντιδράσεων μερίδας βουλευτών αποτέλεσε θετική εξέλιξη, αλλά η αγορά κρατά στάση αναμονής.

Φυσικά, η ψήφιση η νομοσχεδίου-το οποίο είναι και προαπαιτούμενο για τις καλοκαιρινές δόσεις-θα δημιουργήσει πολύ καλό κλίμα και διάθεση για αγορά, μετά την “καλή” διόρθωση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα.

Μη ξεχνάμε ότι η πώληση της ΔΕΗ έχει μία ιδιαιτερότητα: Τα έσοδα από τη μικρή ΔΕΗ και από τον ΑΔΜΗΕ θα γυρίσουν πάλι προς την εταιρεία και θα λάβει μία σημαντική ωφέλεια περί το 1,5 δισεκατομμύριο.

Επομένως, αν και ο κλάδος της Ενέργειας θεωρείται από τους πιο “καυτούς”  μαζί με τον τραπεζικό., δέχεται πολλές αναταράξεις τελευταία. “Σαφέστατα το πολιτικό κομμάτι επηρεάζει το επενδυτικό γιατί οι ξένοι θέλουν και επιδιώκουν σαφέστατες διαδικασίες και όχι ομιχλώδεις καταστάσεις”, σχολιάζει στέλεχος της αγοράς και προσθέτει ότι “πιστεύω ότι  αργά η γρήγορα θα γίνουν όλα”.

Οι κερδισμένες και οι χαμένες

Οι κορυφαίες επιλογές παραμένουν οι μετοχές ΓΕΚ ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ Μυτιληναίος και ΔΕΗ.  Τα Ελληνικά Πετρέλαια περνούν μία σημαντική φάση διόρθωσης, ωστόσο οι επενδύσεις που ετοιμάζει, οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και οι αναχρηματοδοτήσεις δημιουργούν προϋποθέσεις  για επανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει απωλέσει για το 2014 το 20% της αξίας της, ενώ σε ετήσια βάση το 12%. Η ΔΕΗ παραμένει σε θετικό πρόσημο κατά 5% για το 2014, ενώ σε ετήσια βάση είναι στο +67%(!) με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι έχει περιθώρια ανόδου. Η ΓΕΚ ενεργειακή κερδίζει για το 2014 σχεδόν 20%. Ο Μυτιληναίος έχει κέρδη για το 2014 13% και σε ετήσια βάση 48%.

Η ΜΕΤΚΑ είναι θετικά κατά 13% και σε ετήσια βάση 36%. Η ΜΟΗ κινείται πτωτικά σημειώνοντας για το 2013 πτώση 4%, ενώ σε ετήσια βάση 5%, όπου η μετοχή μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει το 7% της αξίας της.