Είναι η Βρετανία το νέο “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης; Αυτό διερωτάται άρθρο του CNBC, συνδέοντας τον συλλογισμό αυτό με τα λεγόμενα του Γερμανού βουλευτή Michael Fuchs την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία είναι το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης: “ Οι Γάλλοι πρέπει να κάνουν τα … μαθήματά τους – βρίσκονται πολύ πίσω από άλλες χώρες και αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με τη Βρετανία έγκειται το χρέος που καλπάζει, την πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, τη ροπή προς τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και έναν … αμετανόητο υπουργό Οικονομικών κι όλα αυτά κάνουν ανήσυχους τους αναλυτές σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.

Το δημοσίευαμ κάνει τη σύγκριση μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας και, όπως αναφέρει, τόσο η γαλλική, όσο και η αγγλική οικονομία σημείωσαν συρρίκνωση κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο του 2012. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 3,1% έναντι του ΑΕΠ, ελάχιστα μόνο μικρότερο από το 3,7% της Γαλλίας.

Μάλιστα, το βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι υψηλότερο φέτος έναντι του 2009 – και πρόκειται για τη μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη άνοδο.  
Η ποσοστιαία σχέση χρέους – ΑΕΠ βρίσκεται τώρα στο 85,8%, όχι πολύ μακριά από το 89,9% της Γαλλίας.

Αν και την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Moody’s αφαίρεσε το τριπλό “Α” από τη βρετανική οικονομία, ωστόσο, και παρά τις εκκλήσεις των Εργατικών να επικεντρωθεί η πολιτική ηγεσία στην ανάπτυξη, ο ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν  ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το πρόγραμμα λιτότητας.

“Όχι μόνο δεν εξασθενεί την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε το σχέδιο, αλλά η απόφαση αυτή (σ.σ. η υποβάθμιση) την εντείνει περαιτέρω” είπε ο Όσμπορν, σβήνοντας έτσι κάθε προσδοκία ότι θα άλλαζε γραμμή πλεύσης κατά την κατάθεση  του προϋπολογισμού στις 20 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση ήδη επέκτεινε το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι το 2018 και ο Όσμπορν χαρακτήρισε την υποβάθμιση “απογοητευτικά νέα”. Την ίδια ώρα, η στερλίνα υποχώρησε έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων, με τους επενδυτές να ωθούν την ισοτιμία σε χαμηλό 31 μηνών έναντι του δολαρίου (1,5073) και χαμηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ (0,8775)

 
.