Εξαιρέσεις από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων για αγρότες, ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες φαίνεται ότι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ήδη ο υφυπ. Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιβαρύνει τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν οι αγρότες, ενώ απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη σημείωσε πως ακόμα τίποτα δεν έχει κλειδώσει για τον ενιαίο φόρο.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εξεταστεί στη διυπουργική σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τα αιτήματα των αγροτών.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» που έχει ανοίξει στα έσοδα του προϋπολογισμού επιστρατεύει ελέγχους-εξπρές για να κλείσουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους φορολογουμένους «μεγάλου πλούτου» και ήδη στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών έχει συσταθεί ειδική Υποδιεύθυνση Ελέγχου με 120 ελεγκτές. Στην αρχική λίστα περιλαμβάνονται 1.750 μεγάλοι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μεταξύ των σημείων που εστίασε ο κ. Μαυραγάνης ήταν:

– Εξετάζεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, όπως ήδη έχουν προτείνει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Ομως, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από πλευράς φοροδιαφυγής.

– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.

Από τον Μάρτιο θα τεθεί σε ισχύ το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ. Εχουν οριστικοποιηθεί τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει ορισμένες υποθέσεις να πηγαίνουν για έλεγχο και οι άλλες να ξεκαθαρίζονται άμεσα και να πηγαίνουν για επιστροφή.

Οι έλεγχοι στους φορολογουμένους «μεγάλου πλούτου» είναι στοχευμένοι και προκύπτουν από το σύστημα Elenxis με την εφαρμογή τριών κριτηρίων. Ειδικότερα ελέγχονται φορολογούμενοι που:

*Εχουν τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή

*Πραγματοποίησαν αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή

*Διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ