Του Δημήτρη Παφίλα

Το δημόσιου σύστημα υγείας ελλείψει πόρων καταρρέει, και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που επανεπενδύουν τα κέρδη τους κυριαρχούν, με προοπτικές να επικρατήσουν σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.        

Υπό αυτό το πλαίσιο, η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στο 9μηνο του 2012, οι αναμενόμενες πληρωμές των οφειλών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υγείας, και οι επενδύσεις έφεραν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος το Θεραπευτήριο του «Υγεία». Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε αύξηση  κατά 31% μέσα σ ένα μήνα καθώς ξένοι και Έλληνες διαχειριστές «ποντάρουν»  βάσιμα στην ανάκαμψη των ιδιωτικών νοσοκομείων.      

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αγγλικό fund έχει αποκτήσει σημαντικό μετοχικό ποσοστό στο «Υγεία» παρά το γεγονός ότι, το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών διαμορφώνεται κάτω του 30%. 

Στο α’ 9μηνο, λοιπόν, το «Υγεία» εμφάνισε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων φθάνοντας τα 12,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ του 2011. Ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα φθάνοντας τα 184,5 εκατ. ευρώ, έναντι 184, 2 εκατ. ευρώ. Το Υγεία αύξησε τα λειτουργικά του κέρδη κατά 15,1% ενώ υψηλό παραμένει το περιθώριο κερδοφορίας, σε ποσοστό 15,1%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η εισηγμένη διατηρεί υψηλά ταμειακά διαθέσιμα  φθάνοντας τα 32 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» για το θεραπευτήριο «Υγεία» είναι η εισπραξιμότητα από πλευράς δημοσίου. Το ερχόμενο διάστημα ο ΕΟΠΠΥ θα πληρώσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, βελτιώνοντας τόσο την κερδοφορία, όσο και τις ταμειακές ροές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή του ΕΟΠΠΥ θα καταβληθεί κανονικά διότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσουν οι παροχές υγείας, όπως συνέβη με τους φαρμακοποιούς. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, εκτός από τις οφειλές του ΕΟΠΠΥ αναμένονται να εξοφληθούν και παλιότερες του ΙΚΑ βελτιώνοντας  έτι περαιτέρω την κατάσταση στο Υγεία.                      

Ευνοϊκό περιβάλλον- επένδυση των κερδών

Το περιβάλλον, όμως, στο οποίο δραστηριοποιείται το «Υγεία» και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, διαμορφώνεται εξαιρετικά ευνοϊκό για τα επόμενα χρόνια. Τα μικρότερα θεραπευτήρια δεν διαθέτουν κεφάλαια και περιθώρια αύξησης τζίρου, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν  πόρους για υλικά. Εκ των πραγμάτων, τα ιδιωτικά νοσοκομεία αποτελούν μια από τις επιλογές για τους έχοντες και μη δεδομένου ότι, η υγεία αποτελεί πάντοτε βασική προτεραιότητα.    

Μάλιστα, όταν τα κέρδη των νοσοκομείων επανεπενδύονται τότε οι προοπτικές γίνονται πιο στέρεες. Πρόσφατα, το «Υγεία» προχώρησε σε επένδυση  2 εκατ. ευρώ- όταν τα μετά φόρων ήταν 3 στο 9μηνο- δημιουργώντας υβριδική χειρουργική αίθουσα που διαθέτει απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για την διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.