Την προσέλκυση επενδύσεων από το Κατάρ υπογράμμισε σαν βασικό στόχο της επίσκεψής του στην Ντόχα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

«Η επίσκεψη είναι η πιο σημαντική από όσες έχουν γίνει στο παρελθόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Αλ Θάνι ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι η συνάντηση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα.

Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών.

Συνεχίζοντας ο κ Σαμαράς ανέφερε ότι “οι έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν την ζωή, το εμπόριο την θάλασσα”. Είπε ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ, μετά στο μουσείο ισλαμικής τέχνης και τέλος στο νέο αεροδρόμιο -στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες.

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο κ. Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας». Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσεις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.
Κατά πληροφορίες, το κοινό ταμείο αναμένεται να έχει κεφάλαια δύο δισ.ευρώ (που θα έχουν τοποθετηθεί σε ποσοστό 50-50 από το Κατάρ και την Ελλάδα) και θα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ, μετά στο μουσείο ισλαμικής τέχνης και τέλος στο νέο αεροδρόμιο -στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες.