Της Στεφανίας Σούκη

Φουλ τις μηχανές για νέες επενδύσεις που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία έχουν βάλει οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές Επενδυτικές Ακινήτων, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Grivalia Properties AEEAΠ.

Από πλευράς μάλιστα της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, με μεγαλομέτοχο την Invel  και την ΄΄ομπρέλα’’ της Εθνικής Τράπεζας, ο στόχος που έχει τεθεί για την επόμενη τριετία, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo για τα ακίνητα, ο επικεφαλής της κ. Α. Καρυτινός, είναι «να αποτελέσει τη σημαντικότερη ΑΕΕΑΠ στη Νότια Ευρώπη. Με περιουσιακά στοιχεία πλέον άνω του 1,4 δισ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία αρχίζει να πλησιάζει τις αντίστοιχες μεσαίες εταιρείες του ευρωπαϊκού χώρου. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, περιλαμβάνει επενδύσεις από  1 έως 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα, Ιταλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.»

Σημειωτέον ότι η εταιρεία, η οποία έχει απευθύνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπολοίπου 17,19% των μετοχών της MIG Real Estate που δεν ελέγχει, προωθεί, σε ορίζοντα εξαμήνου, την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α., για την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός, «βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στη διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης συγκυρίας». Πρόσφατα, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα ομολογιακό δάνειο περί τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία Εθνικής Τράπεζας – ΤΑΙΠΕΔ και Jermyn Street για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Καρυτινός, ανέφερε ότι η επένδυση είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί: «Στον Αστέρα επιτεύχθηκε ένα τίμημα, ενδεχομένως ακόμη και υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί πρό κρίσης, αποδεικνύοντας ότι όταν ένα ακίνητο είναι μοναδικό, η αποτίμησή του δεν επηρεάζεται από την κρίση.

Εστω κι αν η συγκεκριμένη συμφωνία θα μπορούσε- ιδανικά- να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, όποιος γνωρίζει πώς λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο δεν περίμενε ‘’μαγικούς’’ χρόνους. Επιπλέον, το deal του Αστέρα θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που θα εμπλακούν και στις επόμενες συμφωνίες, ενώ θα είναι ‘’πιλότος’’ και για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο επόμενο βήμα, αναμένουμε από το ΣτΕ να δώσει το τελικό πράσινο φώς και μετά οι διαδικασίες θα είναι πολύ γρήγορες».

Συνολικά ως προς τις αποδόσεις, στα γραφεία, οι αυτή την στιγμή κυμαίνονται μεταξύ  8- 8,5%, στα εμπορικά ακίνητα στο 6,5%- 6,75% και στα logistics σε επίπεδα πάνω από 11,5%- 12%.

Η Grivalia Properties AEEΑΠ

Στο ‘’μέτωπο’’ της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στόχος, σύμφωνα με ον γενικό διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών κ. Π. Βάρφη, είναι οι περαιτέρω επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 210 εκατ. ευρώ εντός του 2014 (ΤΑΙΠΕΔ, χαρτοφυλάκιο αποθηκευτικών χώρων κ.τ.λ.), ενώ όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων για μετατροπή τους σε ενεργειακά.

 

Το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι συγκεντρωμένο αυτή την στιγμή σε χέρια θεσμικών επενδυτών (Fairfax, Wellington και Fidelity).