Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με δύο απανωτά tweets ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, επικρότησε το νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στηρίζοντας μια πολιτική που ο ίδιος προώθησε και που από χθες έφερε σε ρήξη την κυβέρνηση, τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τους εμπόρους.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης “η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως στην Ιταλία και την Κύπρο, βοηθάει τους καταναλωτές και τον τουρισμό” συμπληρώνοντας πως “είναι θετικό ότι η κυβέρνηση προχωρά μια ακόμα μεταρρύθμιση του νόμου για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ…η Ελλάδα αλλάζει.” Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε μεγάλο βαθμό ο κ. Χατζηδάκης ανασχηματίστηκε εξαιτίας επιλογών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ οι οποίες όμως και τώρα αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης.

 

Κέρκυρα, Επτάνησα και Πικέρμι διχάζουν για τις Κυριακές

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως παρά το ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θεωρείται από την πλειοψηφία των πολιτών ως μια σωστή και ακόλουθη της υπόλοιπης Ευρώπης λύση, απουσιάζουν εξόχως τουριστικές περιοχές όπως όλα τα Επτάνησα και ειδικότερα τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας που έχουν τουρισμό υψηλών εισοδημάτων.

Στις περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου πως “η Ραφήνα επιλέχθηκε επειδή ειναι μεγάλο λιμάνιαπό καιπρος τα νησιά του Αιγαίου” την ίδια στιγμή που η πόλη του Πειραιά έχει αποκλειστεί από το μέτρο παρά το ότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με αυτόνομη εμπορική αγορά. Επίσης σφοδρές αντιδράσεις κατά των επιλογών Γιακουμάτου υπάρχουν και για το Πικέρμι καθώς πολλοί συνδυάζουν την επιλογη της περιοχής με την παρουσία του εμπορικού κέντρου McArthur Glen εκεί.