Με εντάσεις και διαφωνίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ, και δευτερευόντως από ΔΗΜ.ΑΡ. εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και πρέπει να ψηφιστεί έως την Κυριακή.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμενοποιημένη πρότασή του για να συμπεριληφθεί το πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πρόταση που διατυπώθηκε στη χθεσνιή σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές.

 Χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ παρολίγον να υπάρξει εμπλοκή έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και για στήριξη θέσεων εργασίων και βελτιώσεις στους όρους αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος έθεσε, διά των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και άλλα ζητήματα, όπως η διεξαγωγή συζήτησης για μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης τώρα και όχι τον Ιούνιο, όταν επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σε μια γραμμή πίεσης και διεκδίκησης. 

Παράλληλα ζητήθηκε απ’ τη ΔΗΜΑΡ να μην καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο καθώς και να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρέη προς τους δήμους.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ν.Δ. ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα, να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης. 

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν οι υφιστάμενες διατάξεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά – το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί αύριο, ενώ απαιτείται νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την τρόικα. Επίσης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση παρέπεμπαν στον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο θεωρείται απομακρυσμένο, αφού ουδείς εκ των κυβερνητικών εταίρων επιθυμεί τυχόν εμπλοκή με την καταβολή των δόσεων.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, και οι Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).