Τρόπους για να βοηθήσουν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να επιστρέψουν γρήγορα στις αγορές ομολόγων συζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτει το Reuters.  Μάλιστα, τάσσονται υπέρ της πρότασης να δοθεί στις δύο χώρες περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

Το Reuters αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας μελέτης 15 σελίδων την οποία συνέταξαν η Κομισιόν και ο ESM. Συζήτηση πάνω σε αυτή τη μελέτη έγινε την περασμένη εβδομάδα, σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί και στο επόμενο Eurogroup, που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

“Τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης του EFSF και ESM, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υποχρεώσεων για την αποπληρωμή τους”, είπε στο πρακτορείο πηγή που έχει διαβάσει τη  μελέτη.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει λάβει δάνεια διάσωσης 67,5 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία 79,5 δισ. ευρώ. Τα προγράμματά τους λήγουν φέτος και το 2014 αντίστοιχα.

Τόσο το Δουβλίνο όσο και η Λισαβόνα έχουν ζητήσει τη βοήθεια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να επιστρέψουν με επιτυχία στις αγορές και να μην χρειαστούν άλλη βοήθεια, όταν λήξουν τα προγράμματά τους.

Η προτιμώμενη από τις λύσεις που συζητιούνται, προβλέπει τη διατήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος των προγραμμάτων, σπρώχνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αποπληρωμών προς τη λήξη του.

Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά δυόμιση, πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Όμως, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την έγκριση της Bundestag, και είναι αμφίβολο εάν θα τη λάβει.

Μια τρίτη λύση είναι να δοθεί και στις δύο χώρες μία προληπτική γραμμή πίστωσης μέσω του ESM.

Ήδη, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία έχουν αρχίσει να “δοκιμάζουν” την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα, τουλάχιστον η Ιρλανδία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προσφύγει στο μηχανισμό αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΟΜΤ), προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση.