Του Κωστή Πλάντζου
 
«Γενική επιστράτευση» για 2.000 εφοριακούς που θα ριχτούν στο κυνήγι φορολογικών εσόδων, έχουν κηρύξει στο υπουργείο Οικονομικών. Η Τρόικα απειλεί πως αν δεν φέρει αποτελέσματα η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θα έρθουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και στο οικονομικό επιτελεί έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να «επιστρατευθούν» 2.000 ελεγκτές, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται προκήρυξη για την επιλογή τουλάχιστον 1.800 ελεγκτών που θα στελεχώσουν τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ. Ένας αριθμός θα προέλθει μετά από επαναξιολόγηση εφοριακών που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε θέσεις ελεγκτών, ενώ οι περισσότεροι θα επιλεγούν μετά από τη διενέργεια εξετάσεων νέων υποψηφίων υπαλλήλων. Σε αυτούς θα προστεθούν και άλλοι 200 νέοι εφοριακοί υπάλληλοι που επιλέχτηκαν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε πέρυσι.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης δημοσίων εσόδων, που θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα υπό τον Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση στα προαπαιτούμενα των δόσεων -που δίδονται πλέον στη χώρα μας μετά από μηνιαίους ελέγχους από την Τρόικα- αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων με ελεγκτές, που έχουν καταστεί πλέον είδος «υπό εξαφάνιση» μετά τις μαζικές συγχωνεύσεις εφοριών και τις αποχωρήσεις χιλιάδων υπαλλήλων με πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η Τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν έχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, διότι οι 2.000 ελεγκτές θα έπρεπε να είχαν διοριστεί ήδη μέχρι τα τέλη του 2012 (εκ των οποίων οι 1.000 από τον Απρίλιο του 2012 κιόλας), με βάση το Μνημόνιο που υπεγράφη τον Φεβρουάριο πέρυσι. Παρά ταύτα οι θέσεις παρέμειναν κενές. Επειδή όμως το Μνημόνιο δεν επιτρέπει μαζικούς διορισμούς νέων υπαλλήλων στο δημόσιο, το 90% των νέων ελεγκτών θα προέλθει από την αξιοποίηση υπηρετούντων υπαλλήλων που θα μείνουν χωρίς άλλο αντικείμενο εργασίας, λόγω της συγχώνευσης των ΔΟΥ και της κατάργησης μιας σειράς υπηρεσιών που απασχολούσαν χιλιάδες υπαλλήλους (πληρωμές στο ταμείο των  ΔΟΥ κλπ).