Η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου απ’ την Ευρωζώνη με την υπογραφή του νέου μνημονίου, ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα. Κάτι που αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ για τις καταθέσεις στη χώρα. Σύμφωνα με αυτά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αύξησαν τις τραπεζικές τους καταθέσεις κατά 5,9 δισ ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα οι καταθέσεις των -μη χρηματοοικονομικών- εταιρειών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2 δισ ευρώ, φθάνοντας στο τέλος του Δεκέμβρη τα 20,7 δισ ευρώ, από 18,7 δισ ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου.

Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 135,4 δισ ευρώ από 131,5 δισ ευρώ

Baupost και Citi

Την ίδια ώρα το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Citibank στην Ελλάδα εξετάζει να αγοράσει το Βaupost Group του Seth Klarman (φωτ.).  Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο, όπου το αμερικάνικο hedge fund άνοιξε το 2011 γραφεία προκειμένου να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη για αγορά υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων (distress assets). Kατά τις ίδιες πληροφορίες  τα στελέχη του hedge fund προβαίνουν σε οικονομικό και νομικό έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου. Οι επαφές των δύο πλευρών  διεξάγονται με  εμπιστευτικότητα και δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για μέρος ή το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κασιμάτη για την εξαγορά του δανειακού χαρτοφυλακίου της Citi από το Baupost Group