«Δεν θα μείνουμε εκτός των εξελίξεων που σημειώνονται την τελευταία περίοδο στη νότια Κύπρο. Στην περιοχή της ΑΟΖ έχουν ίσα δικαιώματα και οι Τούρκοι που ζουν στην Κύπρο (…) και θα υποστηρίξουμε αυτά τα δικαιώμτα μέχρι τέλους» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε σύνάντηση του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, προειδοποιώντας ότι το πλοίο Barbaros θα παραμείνει στην περιοχή «όσο η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου κι η Ελλάδα δεν παίρνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου θα διοχετευθεί στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη το πετρέλαιο των Τουρκομάνων και των Καζάκων μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπακού – Τυφλίδας – Τσεϊχάν».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι παρατάθηκε για 20 χρόνια η συμφωνία για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ – Γιουμούρταλικ και ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα του.

«Η Τουρκία, πλέον, εμπλέκεται στην αναζήτηση για πετρέλαιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Καζακστάν, από τη Ρωσία μέχρι την Κιργισία, μέχρι τη Λιβύη, μέχρι την «ΤΔΒΚ», μέχρι και την Κολομβία», σημείωσε.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη οριστική εγκατάλειψη του South Stream και «στην επιλογή αυτού που ο Πρόεδρός Πούτιν ονομάζει “Turkish Stream”».

Αυτός ο αγωγός θα περνάει για λίγο από τη Μαύρη Θάλασσα και στην συνέχεια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, θα οδηγεί στη Ευρώπη. Αν συμφωνήσουμε, θα κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, χωρητικότητας 63 δισ. κυβικών ετησίως», συμπλήρωσε.