Συνεχίζεται ο κύκλος βίας και πολιτικής αναταραχής στην Τυνησία, ενώ σήμερα έχει κηρυχθεί γενική απεργία, καθώς κηδεύεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ.

Τη δολοφονία του Μπελάιντ την Τετάρτη ακολούθησαν σκηνές απόλυτου χάους, σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα Ενάχντα ότι ευθύνεται για το θάνατό του.

Τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία, τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η Γαλλία, έχει ανακοινώσει ότι τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα δεν θα λειτουργήσουν για δύο ημέρες.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά τη δολοφονία του Μπελάιντ, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπαλί, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο  και ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό  κυβέρνησης τεχνοκρατών μέχρι τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, τόσο το κόμμα του όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της συγκυβέρνησης και τμήμα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο για να εφαρμοστεί.

Τις προηγούμενες ώρες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκανα εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και ομάδες νεαρών που πετούσαν εναντίον τους πέτρες στην πόλη Γκάφσα στα νότια της χώρας.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιδεινούμενη κρίση είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Τυνησίας έναντι της αθέτησης πληρωμών, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.  

Δεδομένου ότι στερείται πλουτοπαραγωγικών πηγών όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τις γειτονικές Λιβύη και Αλγερία, η οικονομία της  Τυνησίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Ως εκ τούτου οι συνεχιζόμενες ταραχές κρατούν τους ξένους επισκέπτες μακριά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομική ζωή της αφρικανικής χώρας.