Η αναδοχή της αύξησης της Alpha Bank από τις JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole δείχνει ότι τα διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στην ελληνική αγορά. Αυτό αποτελεί ένα πολύ θετικό προοίμιο, καθώς είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να αντεπεξέλθει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και εξασφάλισης της ανάκαμψης.

Οι ανάδοχοι ουσιαστικά εγγυώνται την κάλυψη του 10% της αύξησης κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων (hard underwritting), κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν βρεθούν επενδυτές, θα καλύψουν οι ίδιες τα ποσά που απαιτούνται. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια  για να αυξηθεί το ποσοστό στο 12%, με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν Cocos (και να γλιτώσει έτσι η τράπεζα το υψηλό τους κόστος).

Η στάση των ξένων αναδόχων αποτελεί και μήνυμα όσον αφορά στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων. Ειδικά δε, για το θέμα της ΔΕΠΑ, όπου διαφαίνεται ότι η διαδικασία διευθέτησης και εξομάλυνσης περνά από την κάλυψη του δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ που λαμβάνει η ΔΕΗ από την ΕΤΕΠ για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ΛΑΓΗΕ προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Και αυτό διότι υπάρχει ρήτρα προς τους ενδιαφερομένους για τη ΔΕΠΑ ότι εάν, κατά τη διαδικασία πλειοδοσίας, η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε θα ακυρωθεί η πώληση και μπορούν να αποχωρήσουν.

Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν ότι απαιτούνται ισχυρές ενδείξεις, όπως στην περίπτωση της Alpha για να περάσει το μήνυμα στα διεθνή κεφάλαια ότι μπορεί η ελληνική οικονομία να διαμορφώσει εκ νέου ένα αξιόπιστο επενδυτικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στην Alpha, πέραν της συμμετοχής των ξένων, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα στην αύξηση με επικεφαλής τον πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, όπως έχει γράψει το Newmoney.gr.  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται  από την προσεχή εβδομάδα, το κόψιμο του δικαιώματος και η διαμόρφωση της τιμής του κατά τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αυτό αναμένεται στα 0,30 ευρώ, υπολογισμός που δεν περιλαμβάνει τις μετοχές του ΤΧΣ που δεν θα διαπραγματεύονται. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και ο αριθμός των warrants που, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι μεταξύ 7,3 και 9 για καθεμιά μετοχή ανάλογα με το τελικό ύψος της αύξησης και το επίπεδο διαμόρφωσής τους.

Με τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ και αναλογία 1,944456 νέες μετοχές για μία παλιά, θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, έως το ποσό των 550 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως), στο πλαίσιο του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως Ευρώ 4.571 εκατ.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελείται από εγγυημένη έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά μεταβιβάσιμου δικαιώματος προτιμήσεως αρχικά υπέρ των κατόχων κοινών μετοχών ύψους 457 εκατ. ευρώ («Έκδοση Δικαιωμάτων»), καθώς και («Ιδιωτική Τοποθέτηση»). Το εναπομείναν μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ποσού 4.571 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος διά απευθείας εγγραφής.

Η τιμή διάθεσης για όλες τις νέες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προσφορά δικαιωμάτων, την ιδιωτική τοποθέτηση και τη διάθεση στο ΤΧΣ ορίζεται σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή.
Για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών («Warrant»), πλήρως διαπραγματεύσιμο, ο οποίος δίδει το δικαίωμα ανακτήσεως των μετοχών για τις οποίες έχει εγγραφεί το ΤΧΣ εξαμηνιαίως, για τα επόμενα 4,5 έτη, στην τιμή διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.
Η έκδοση είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Αναλυτικότερα, οι όροι της αύξησης κεφαλαίου έχουν ως εξής:

– Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 457,1 εκατ. ευρώ μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.
– Στους επενδυτές, οι οποίοι θα εξασκήσουν το σύνολο των απορρεόντων από τις μετοχές τους δικαιωμάτων προτιμήσεως, θα δοθεί το δικαίωμα να προεγγραφούν για νέες μετοχές αντιστοιχούσες σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, έως 2 φορές τις μετοχές που έχουν αποκτήσει διά της ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως.
– Τα δικαιώματα προτιμήσεως προσφέρονται σε αναλογία 1,944456 νέες κοινές μετοχές για κάθε 1 παλαιά σε τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ νά μετοχή.
– Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (υπό την αίρεση της λήψης απόφασης εκ του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν συνεννοήσεως με την κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων) σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές σε τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ ανά μετοχή.
– Το εναπομείναν μέρος του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, με εισφορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 4.021 εκατ. ευρώ, (οι οποίες δύνανται να αυξηθούν κατά 92,9 εκατ. ευρώ σε περίπτωση μερικής κάλυψης της ιδιωτικής τοποθέτησης).
– Η Τράπεζα θα εκδώσει 10.388.636.364 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (εκ των οποίων 1.038.863.636 σε συνδυασμό με την Έκδοση Δικαιωμάτων) ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της Εκδόσεως Δικαιωμάτων, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank θα ανέρχεται στο ποσό των 4.216.871.803,60 ευρώ, διαιρούμενο σε 10.922.906.012 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και 200.000.000 προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,70 ευρώ.
* Πλήρως εγγυημένη έκδοση: Η κάλυψη της εκδόσεως είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων:

– Την J.P. Morgan και την Citigroup να ενεργούν ως Global Co-ordinators και Joint-Bookrunners
– Την HSBC και την Crédit Agricole CIB να ενεργούν ως Joint-Bookrunners.

Η Axia Ventures Group ενεργεί ως Co-Lead Manager και η Alpha Finance ως σύμβουλος στην έκδοση.

* Μετοχές Κυριότητος του HFSF – εφόσον επιτευχθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (10%) στο σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως, θα περιορισθούν τα δικαιώματα ψήφου εκ των μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ σε προκαθορισμένες στρατηγικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, η Alpha Bank θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα και οι Μέτοχοί της έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη ενασκώντας τα Warrants.

* Παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών εκδόσεως του ΤΧΣ (Warrants) – οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα στην Έκδοση Δικαιωμάτων, καθώς και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση θα λαμβάνουν, για κάθε νέα μετοχή την οποία αποκτούν και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών εκδόσεως του ΤΧΣ (Warrants). Δυνάμει των εν λόγω δικαιωμάτων (Warrants), οι επενδυτές θα δύνανται να αποκτήσουν κοινές μετοχές της Τραπέζης, κυριότητας του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών οπότε και λήγουν. Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται στην Τιμή Διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου (4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% ετησιοποιημένο για το εναπομείναν 6μηνο3). Ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που
μπορούν να αποκτηθούν με κάθε Warrant, θα εξαρτηθεί από το βαθμό καλύψεως της Εκδόσεως Δικαιωμάτων καθώς και της Ιδιωτικής Τοποθετήσεως και θα είναι μεταξύ 7,3 μετοχών και 9 μετοχών.