(upd 19.05)
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειές τους, με τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα καθώς η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Η αβεβαιότητα ενόψει της ψηφοφορίας και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είχε από το πρωί επηρεάσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες και τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε οριακά ανοδικά κατά 0,03% στις 344 μονάδες. Ο δείκτης έχει χάσει 1,6% τον Δεκέμβριο, οδεύοντας προς την πτώση που σημείωσε το 2008.
Ο αγγλικός FTSE 100 κατόρθωσε να καλύψεις όλες τις απώλειές του κλείνοντας με κέρδη 0,36% στις στις 6.634 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,05% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 στο +0,52% και τις 4.318 μονάδες.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,15% στις 19.130 μονάδες και ο ισπανικός IBEX35 έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 10.394 μονάδες.
“Το μεγάλο γεγονός στην αγορά είναι η τρίτη και τελική ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου στην Ελλάδα. Εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος σήμερα, αυτό θα αποτελέσει πηγή αβεβαιότητας η οποία θα παραμείνει στην αγορά για μερικές εβδομάδες. Επομένως, πιστεύω ότι θα υπάρξει περισσότερη πίεση στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κλίμα αποφυγής του ρίσκου” τονίζει ο Luca Cazzulani, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην UniCredit SpA.
Στο ταμπλό, η Novo Nordisk κέρδισε 1,4%, καθώς έλαβε την έγκριση που χρειαζόταν από τις αμερικανικές αρχές για την διάθεση του φαρμάκου Saxenda. Οι προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία σε μια τεράστια αγορά, όπως είναι η αμερικανική βελτιώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της.
Η Rio Tinto Group σημείωσε κέρδη 2,7% και η BHP Billiton βρέθηκε στο +2,5%.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.