Αποστάσεις τηρούν πλέον οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) από τους Φιλελευθέρους συμμάχους τους (FDP), μετά τη νίκη  Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στις περιφερειακές εκλογές της Κάτω Σαξονίας.  Μια νίκη, η οποία ενισχύει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση εις βάρος του CDU της Merkel.

«Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) είναι ένα ξοφλημένο άλογο», υποστηρίζει ο πρώην γενικός γραμματέας της CDU Heiner Geissler.  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο πρώην εκλογικός αρχιστράτηγος του Helmut Kohl προσθέτει ότι θα συνιστούσε πολιτική ανοησία εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών να δεσμευθούν για μετεκλογική συνεργασία με το FDP.

Παραπέμποντας στην Κάτω Σαξονία, όπου τουλάχιστον 100 χιλιάδες χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους στο FDP για να διασφαλίσει αυτό την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κάνει λόγο για «μηδενικό αποτέλεσμα» για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

Οι φράσεις του Geissler απηχούν τις απόψεις και άλλων Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι, μετά τη Σαξονία εμφανίζονται ενισχυμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «δωράκια» και «δανεικές ψήφοι» προς τους καθηλωμένους στο 4% Φιλελεύθερους προκειμένου αυτοί να υπερβούν το 5% και να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Emnid, το SPD κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει το 27%. Αντίστοιχα η CDU χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 41%. Το FDP είναι καθηλωμένο στο 4% και οι Πράσινοι κινούνται στο 13%. Σταθερά στο 7% η Αριστερά (Die Linke) που μετά τις εκλογικές της αποτυχίες σε διάφορα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια ξαναγίνεται περιφερειακό κόμμα με ισχυρά ερείσματα μόνο στην ανατολική Γερμανία.

Πάντως, αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel είναι να εγκλωβιστούν στη λογική των στρατοπέδων που μπορεί να τους στερήσει την εξουσία, όπως έγινε στην Κάτω Σαξονία.

 

Πηγή: dw.de