Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για ζητήματα που “καίνε” την Ελλάδα, όπως το νέο κούρεμα του χρέους, αλλά και η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου στην περιοχή, θα επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τις ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως έγινε γνωστό, η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου.

Η συγκυρία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς ήδη αμφισβητείται ανοιχτά πλέον η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους (OSI) το οποίο η γερμανική πλευρά δηλώνει ότι απορρίπτει.

Υπέρ του κουρέματος οι Αμερικανοί

Η αμερικανική πλευρά, όμως, τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, ενώ επικρίνει ευρύτερα την πολιτική λιτότητας την οποία επιβάλλει η γερμανική πλευρά στην Ευρωζώνη.

Οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι η πολιτική αυτή αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικότερα την οικονομία των ΗΠΑ η οποία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία, η οποία συντηρείται με τον διαρκές “τύπωμα χρήματος” από την ομοσπονδιακή τράπεζα.

Γι’ αυτό άλλωστε ασκείται διαρκώς κριτική στην πολιτική της λιτότητας στην οποία επιμένουν οι Γερμανοί, στάση η οποία “σιγοντάρεται” και από το ΔΝΤ το οποίο το τελευταίο διάστημα επιμένει με κάθε ευκαιρία στις δυσκολίες και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η Ελλάδα και στην ανάγκη να γίνει το νέου “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ άλλωστε, με στην τελευταία έκθεσή του για την νομισματική ένωση της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη.

Η ενέργεια

Το ταξίδι του πρωθυπουργού ανακοινώνεται λίγες εβδομάδες μόνο μετά το “φιάσκο” της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όταν έγινε γνωστό ότι η ρωσική Gazprom δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της τελευταίας είχε πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις στην Αθήνα στο πλαίσιο του δεδηλωμένου ενδιαφέροντός του.

Έχει σημασία ότι η αμερικανική πλευρά είχε κάνει γνωστό με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν επιθυμούσε να καταλήξει η ΔΕΠΑ στην Gazprom οπότε το “αγκάθι” αυτό που υπήρχε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έχει φύγει πλέον και πιθανότατα αυτό συνετέλεσε και στην οριστικοποίηση της επίσκεψης Σαμαρά.

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η επιλογή της αζέρικης Socar για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή του δικτύου του φυσικού αερίου, καθώς οι Αζέροι είναι πιο κοντά στα αμερικανικά συμφέροντα.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου, καθώς οι έρευνες που διεξάγονται αυξάνουν συνεχώς τις ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονται πλέον στα “ραντάρ” των εταιρειών εκμετάλλευσης -και των αμερικανικών βεβαίως.

Γ. Χ. Παπαγεωργίου