Τελείως συμπτωματικά χθές είχαμε μια σειρά από θετικές ειδήσεις για την οικονομία. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων διαπιστώνει αύξηση των εξαγωγών, το Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μέτρησε ότι το οικονομικό κλίμα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 (βελτίωση στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, επιδείνωση στις υπηρεσίες και στις κατασκευές).

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις το Μάρτιο, χάρη σε ένα νέο σύστημα μετρήσεων -η μεθοδολογία του οποίου αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Τελείως συμπτωματικά, όλα αυτά ανακοινώθηκαν την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε σε συνέδριο για τα κοινοτικά κονδύλια. Εμφανίστηκε “προσεκτικά αισιόδοξος” , διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών.

Μέχρι και από το εξωτερικό ήρθαν καλά νέα: Οι Financial Times έβαλαν τίτλος στη ανταπόκρισή τους από την Αθήνα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: “Αχτίδες ελπίδας για ελληνική ανάκαμψη”. Είναι μια πολύ λεπτή απόχρωση, αλλά έχει τη σημασία της: Σε άλλες εποχές ο τίτλος θα ήταν: “Ο Σαμαράς έχει ελπίδες για ελληνική ανάκαμψη”.

Όσο για τη Morgan Stanley, βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, άσχετα εάν σε άλλη έκθεση υπολογίζει  ότι η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη σε “κούρεμα” καταθέσεων, μαζί με την Ιταλία και την Αυστρία.

Τόσες πολλές συμπτώσεις συγκροτούν επαρκείς αποχρώσες ενδείξεις για να υποπτευθούμε μια παρασκηνιακή κινητοποίηση, μια απόπειρα να δοθεί ένα θετικό σήμα, να προβληθεί η καλή πλευρά των πραγμάτων -και τούτο εφόσον δεχθούμε ως ειλικρινείς και αντικειμενικές τις εκτιμήσεις.

Είναι αλήθεια ότι στην οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο το “κλίμα” στην αγορά. Οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγων. Θα μπορούσε, επομένως, να δικαιολογήσει κάποιος μια προσπάθεια να “αλλάξει η εικόνα”.

Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες, το κλίμα και η διαχείριση της επικοινωνίας (τουτέστιν η προπαγάνδα) οι εικόνες μπορούν ίσως σε κάποιες περιστάσεις να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν μια θεμελιώδη και πραγματική τάση, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την σκληρή πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ουσιαστική βελτίωση δεν υπάρχει, όπως και ότι η κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι προγραμματισμένη να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Εάν δεν μπουν χρήματα στην οικονομία και μάλιστα γρήγορα και σε σημαντική ποσότητα, ούτε οι αισιόδοξες δηλώσεις μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα, ούτε τα καλά λόγια από το εξωτερικό.

Γιατί, τελείως συμπτωματικά, την αλήθεια χθές την είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στο Στρασβούργο εκτίμησε ότι το φώς στην άκρη του τούνελ δεν έχει φανεί στην Ελλάδα, παρά την πρόοδο που κατ’ αυτόν έχει συντελεστεί.