Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Κατά δισεκατομμύρια δολάρια αύξησαν τις στρατιωτικές δαπάνες τα κράτη της Μέσης Ανατολής το 2013, με τη Σαουδική Αραβία να έχει αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Οπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι στρατιωτικές δαπάνες του βασιλείου ανήλθαν πέρυσι στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2012. Ποσό που σημαίνει ότι είχε μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό από  τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, αναλογικά με τον προϋπολογισμό.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρεις χώρες, που έβαλαν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, όπως η Ρωσία με 87,8 δισ. δολ., η Κίνα με 188 δισ. δολ, και οι ΗΠΑ με 640 δισ. δολ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν συνολικά 4% το 2013 στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Μπαχρέιν τις ενίσχυσε κατά 26%, ενώ το Ιράκ κατά 27%, σύμφωνα με την SIPRI.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα συγκεκριμένα στοιχεία για το Ιράν, το Κατάρ, τη Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν ήταν διαθέσιμα, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το σύνολο για τα αραβικά κράτη είναι “αρκετά ασαφές”.

Συνολικά, οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλον τον κόσμο διαμορφώθηκαν στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, 1,9% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη μείωση κατά 7,8% των αμερικανικών δαπανών και στα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες των ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 37% των συνολικών δαπανών.