Χρησιμοποιώντας τον πιο αισιόδοξο τόνο εδώ και δύο χρόνια, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε την εκτίμηση της για την οικονομία της χώρας, σήμερα Πέμπτη, λέγοντας πως παρουσιάζει “συγκρατημένη ανάκαμψη”.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πολιτική της αμετάβλητη και παρέμεινε σταθερή στην αισιόδοξη άποψη ότι θα επιτύχει το στόχο του “Πληθωρισμού 2% μέσα σε δύο χρόνια”, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη της στο πρόγραμμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής που στοχεύει στην αναστροφή πτώσης των τιμών επί 15 χρόνια.

Η απόφαση της τράπεζας να αναβαθμίσει την εκτίμηση της ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές.
“Η ιαπωνική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό”, αναφέρει η BOJ στην ανακοίνωσή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η τράπεζα χρησιμοποίησε τη λέξη «ανάκαμψη» για την οικονομία ήταν τον Ιανουάριο του 2011, δύο μήνες πριν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αισιοδοξία αυτή της BOJ υποδηλώνει πως δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό.