Πάνω από τα 900 δολάρια αναρριχήθηκε σήμερα η μετοχή της Google, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εν αναμονή του συνεδρίου της, Google I/O, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μετοχή έχει κερδίσει πάνω από 27% από τις αρχές του έτους, καθώς η αγορά δείχνει να πιστεύει ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Larry Page, δεν μπορεί να κάνει λάθος.

Η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει την απόλυτη κυριαρχία στην αναζήτηση μέσω ίντερνετ και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος παίκτης σε άλλες μορφές on line διαφήμισης, κυρίως λόγω του YouTube. Την ίδια στιγμή, κατέχει και την πρώτη θέση στις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας, λόγω του λειτουργικού συστήματος Android.

Και σαν να μην έφτασαν αυτά, η Google έχει αρχίσει να πειραματίζεται με το όριο ανάμεσα στην εμπορική τεχνολογία και την επιστημονική φαντασία. Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, Google Glasses και τα αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται οδηγό ενθουσιάζουν τους επενδυτές.

Για τους πιο αισιόδοξους, ο επόμενος σταθμός για τη μετοχή της Google δεν είναι άλλος από τα 1.000 δολάρια.

Για τους απαισιόδοξους, όμως, η Google κινδυνεύει να γίνει η επόμενη… Apple. Γιατί όπως ακριβώς συνέβη και με την Apple πριν από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της, η Google μοιάζει σήμερα να είναι ανίκητη.

Από κάποιες απόψεις, η Google στα 900 δολάρια είναι πιο ριψοκίνδυνη από ό,τι ήταν η Apple στα 700 δολάρια (σημειώνεται ότι η τελευταία πέφτει σήμερα κάτω από τα 400 δολάρια ανά μετοχή).

Και αυτό γιατί η μετοχή της Google εμφανίζει P/E 19, και είναι ακριβότερη από ό,τι ήταν η Apple στην κορυφή της (όταν τελούσε υπό διαπραγμάτευση με P/E 13).

Επιπλέον, η Google έχει λιγότερο διαφοροποιημένες πηγές εσόδων από ό,τι η Apple. Τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από τη διαφήμιση, ενώ τουλάχιστον στην περίπτωση της Apple, το ένα τέταρτο των πωλήσεών της δεν παράγονται ούτε από το iPhone αλλά ούτε και από το iPad.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη της Google θα αυξηθούν περίπου κατά 15% φέτος και το 2014.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εταιρεία έχει 50 δισ. δολάρια στα ταμεία της, για να χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση ανάπτυξής της.

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, η Wall Street δείχνει να εμπιστεύεται την κρίση όχι μόνο του  Larry Page, αλλά και του συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, καθώς και του προέδρου της, Eric Schmidt.