Του Κωστή Πλάντζου
 
Εντολή στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει στοιχεία που αφορούν σε εξωχώριες (off-shore) εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους νήσους, που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις -όπου ήταν δυνατόν- και συγκεντρώνει πληροφορίες, προκειμένου να προχωρήσει στον εντοπισμό όσων κρύβονται πίσω από τις εταιρίες αυτές.

Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος των off-shore που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης από την Μονάδα Ελέγχου Προσώπων Μεγάλου Πλούτου.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο τη φορολογική διοίκηση, στο επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει (μέχρι τέλους του μηνός πιθανότατα) στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα εμπεριέχονται νέες διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και ειδικές διατάξεις με τις οποίες η φορολόγηση των εξωχωρίων εταιρειών θα γίνεται στη χώρα «πραγματικής διοίκησης», δηλαδή στην Ελλάδα, ασχέτως αν αυτές έχουν σηκώσει «σημαία ευκαιρίας»,  κατά το πρότυπο άλλων νομοθεσιών (Controlled Foreign Corporations).

Παράλληλα προχωρούν και «άλλου τύπου» διασταυρώσεις και έλεγχοι κατά της υψηλής φοροδιαφυγής. Δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής αρχείου τραπεζικών λογαριασμών. Με το σύστημα αυτό θα εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου προς τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, νέου τύπου κριτήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προανήγγειλε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ξέρουμε να ελέγχουμε νομικά πρόσωπα αλλά δεν ξέρουμε πως να ελέγξουμε τα φυσικά πρόσωπα».

Με βάση το νέο σύστημα που καθιερώνεται όλες οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικές καταθέσεις των φορολογούμενων θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου.

Μάλιστα υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή.
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις.