Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών αναρριχήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες πρωταγωνίστησαν στην άνοδο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,53% στις 6.723 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 4.001 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,34%, κλείνοντας στις 8.398 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 Index ενισχύθηκε κατά 1,2% από τις αρχές της εβδομάδας, στην τέταρτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα του.

“Οι Αμερικανοί καταναλωτές -οι μεγαλύτεροι πελάτες της παγκόσμιας οικονομίας- εξακολουθούν να ξοδεύουν και αυτό μας καθησυχάσει σε σχέση με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας”, δηλώνει στο Bloomberg ο Kevin Gardiner, επικεφαλής στρατηγικής της μονάδας διαχείρισης πλούτου της Barclays στο Λονδίνο. “Ο κόσμος νομίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν σανίδα σωτηρίας στην οικονομία, αλλά έχουμε περάσει πια αυτή τη φάση, και πιστεύω ότι η οικονομία μπορεί ολοένα και περισσότερο να σταθεί στα πόδια της”.

Πραγματικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ενισχύθηκε το Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν πέντε ετών διαμορφώθηκε και ο δείκτης των δεικτών, που είναι ενδεικτικός της μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Thomson Reuters/University of Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στην τιμή 83,7 από 76,4 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τον έβλεπαν στο 78. Είναι η υψηλότερη ένδειξη από τον Ιούλιο του 2007.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης των δεικτών του Conference Board ενισχύθηκε κατά 0,6% στην τιμή 95 τον περασμένο μήνα, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,2%.

Αλλά και στην Ευρώπη είχαμε σήμερα ενθαρρυντικές ενδείξεις, με τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων να αυξάνονται τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες συνεχούς μείωσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να αναρριχηθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2007. Ο κλάδος έχει ενισχυθεί κατά 21% κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η Peugeot Citroen κέρδισε σήμερα 10% και  η Renault 3,6%.

Η Lloyds Banking Group ενισχύθηκε κατά 3,2%, στις 62,84 πένες, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η μετοχή βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω από την τιμή στην οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα  υφίσταται ζημιές εάν αποφασίσει να πουλήσει το 39% της τράπεζας που απέκτησε, στο πλαίσιο της διάσωσής της. Η βρετανική κυβέρνηση είχε πληρώσει 30 δισ. δολάρια για τη διάσωση της Lloyds το 2008.

Άνοδο 36% σημείωσε η Ocado Group, τη μεγαλύτερη από τη δημόσια εγγραφή της, τον Ιούλιο του 2010, καθώς έκλεισε 25ετή συμφωνία συνεργασίας με την Wm Morrison Supermarkets Plc.