(UPD) Μια σειρά μετοχών ενισχύουν την αγορά στην Αθήνα με πρωταγωνιστές τις μετοχές της Eurobank properties, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Eλλάκτωρ της Coca- Cola.

Η αγορά ψάχνει όπως φαίνεται κατεύθυνση ύστερα από τις αρνητικές συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο είναι εμφανές πως υπάρχει διστακτικότητα.

Εξάλλου η εξασθένηση της εκρηκτικής ανοδικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων έχει δώσει την θέση της στον προβληματισμό, καθώς η διορθωτική κίνηση η οποία την απομάκρυνε από τις  1000 μονάδες. Επειδή δεν υπάρχουν και καταλύτες για μια νέα ανοδική κίνηση, οι χρηματιστηριακές να συστήνουν αποφυγή των αγορών το συγκεκριμένο διάστημα.

Το ανοδικό momentum ανακόπηκε με αφορμή και την έναρξη των ανοικτών πωλήσεων, και η σχέση ρίσκου- απόδοσης για πολλές μετοχές έχει αλλάξει και δεν είναι ίδια μ αυτή δυο μήνες πριν.

Το κλείσιμο της αγοράς συνεπώς στις 977 μονάδες δείχνει ότι, αν πιεστεί η αγορά μπορεί να βρεθεί λίγο πάνω από τις 960 μονάδες, ίσως και χαμηλότερα.   

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στις περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ προκαλούν, για μία ακόμα φορά, προκαλούν για ακόμα μία φορά αβεβαιότητα όσον αφορά την επιτυχή εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Έμπειροι διαχειριστές που ήταν θιασώτες του bul market επί μήνες εκφράζουν τώρα την αβεβαιότητα τους, για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, θεωρώντας  πιθανή μια ολοκλήρωση της διορθωτικής κίνησης του γενικού δείκτη.

Αυτή εντοπίζεται στα επίπεδα των 940-950 μονάδων. Οι διαχειριστές δεν φαίνονται βιαστικοί να αγοράσουν μετοχές καθώς θεωρούν ότι μπορεί να τις βρουν σε χαμηλότερα επίπεδα και απαιτούν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις από την κυβερνητική πολιτική για να ανακτήσουν τις επιθετικές προσδοκίες.

Νέα παράμετρος στις ιδιωτικοποιήσεις οι πληροφορίες για αποχώρηση της Sintez απ’ το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Μεγάλης σημασίας επίσης είναι η εξέλιξη όσον αφορά το εσωτερικό θέμα των βουλευτών της ΝΔ σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά και τις αντιδράσεις Κακλαμάνη που σε συνέντευξη του καταλόγισε στον Γιάννη Στουρνάρα τον ανορθόδοξο τρόπο εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ το 2000.

Παράλληλα, η μεγάλη πτώση της ΔΕΗ κατά 6% οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, και στην απελευθέρωση των ανοικτών πωλήσεων, που θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη άνοδο της μετοχής από τα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου, αλλά και να εκφράσουν τις αμφιβολίες για την δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου αποκρατικοποίησης.

Οι ξένοι, όπως είχε καταγράφει το newmoney.gr από την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι, οι μετοχές κυβερνητικού ενδιαφέροντος αφού πρώτα δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες χάρη στις εκθέσεις των ξένων, όπως η Goldman Sachs, οδηγούνται σε σταδιακά σε υπολογίσιμη διόρθωση.    

Oι ξένοι ανέβασαν με εκθέσεις τις μετοχές (ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και στην πρώτη αρνητική απόφαση ρευστοποιούν για τους ίδιους και τους πελάτες τους. Στα πρόσφατα πακέτα, πριν δυο εβδομάδες, ενεπλάκησαν Deutsche Bank και Citigroup μέσω ελληνικής χρηματιστηριακής.

Σήμερα, η αγορά οδηγήθηκε στην πτώση, την ώρα που στη Wall Street Journal δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο για διάσπαση της ΔΕΗ σε «καλή» και «κακή», με απόσχιση πακέτου συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney.gr. και μετά την εφαρμογή των ανοικτών πωλήσεων, η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε βουτιά πάνω από 8%.

Πριν από δυο τρεις εβδομάδες, οι τρεις προαναφερθέντες οίκοι διενήργησαν πακέτα και η Goldman Sachs εξέδωσε σύσταση αγοράς για τον ΟΠΑΠ, με τιμή-στόχο τα 7,3 ευρώ. Εκείνες τις ημέρες έγιναν 12 πακέτα  μετοχών του οργανισμού ή 0,46% του μετοχικού κεφαλαίου. (τιμές 6,47-6,53 ευρώ).

Ενώ ήταν γνωστή η αναμονή της απόφασης για το μονοπώλιο, ο ΟΠΑΠ οδηγήθηκε σε πτώση,  και σήμερα διενεργήθηκαν πακέτα 0,22% του μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές (6,27-6,35 ευρώ).

Κάτι ανάλογο συνέβη την Παρασκευή με την μετοχή της ΔΕΗ. Ενώ υπήρχαν εκθέσεις για τα 13 ευρώ, η δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου ανέκοψε την ανοδική τάση και πιθανώς να οδηγήσει σε κέρδη αυτούς που πούλησαν ανοιχτά σε υψηλότερα επίπεδα.

Μετά τη διάσπαση των 985 μονάδων, η πρώτη στήριξη για το Γενικό Δείκτη είναι η ευρεία περιοχή των 950 μονάδων και αντίστοιχα για το FTSE 25 η περιοχή των 319-320 μονάδω

Δημήτρης Παφίλας