Για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν επανεκλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας προειδοποιεί τους Ιταλούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο γερμανός πολιτικός επισημαίνει ότι στο παρελθόν «με ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές και προσωπικά ατοπήματα» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει φέρει την Ιταλία σε δύσκολη θέση. Ένα από τα ζητούμενα -όπως λέει- στις επικείμενες εκλογές της επόμενης Κυριακής και Δευτέρας είναι «να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι».

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ιταλούς ψηφοφόρους ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση για τη χώρα τους» υπογραμμίζει.

Μόντι

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Μάριο Μόντι, στο ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Adnkronos, ότι δεν πιστεύει πως «η Μέρκελ επιθυμεί την άνοδο του (κεντροαριστερού) Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία».

Εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για προσωπικές εκτιμήσεις και πως δεν συζήτησε το θέμα με την γερμανίδα καγκελάριο.

Στο Βερολίνο πάντως εκπρόσωπος της Καγκελαρίας επανέλαβε ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρεμβαίνει στον ιταλικό προεκλογικό αγώνα.

Η δήλωση Μόντι θεωρείται απάντηση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που σε νέα του φραστική επίθεση εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα, είχε υποστηρίξει ότι Μόντι και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την κεντροαριστερά του Μπερσάνι.