Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μεγάλη κινητοποίηση που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να επιτευχθούν οι στόχοι για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Την ίδια ώρα, το σενάριο της Eurobank μιλά για μια γρήγορη ιδιωτικοποίηση μετά το καλοκαίρι, οπότε και η τράπεζα θα έχει επανακεφαλαιοποιηθεί με τα 5,5 δισ. του ΤΧΣ και θα μπορεί να βρει ευκολότερα ενδιαφερόμενους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα, βέβαια, με τραπεζίτες,  θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλο τραπεζικό όμιλο του εξωτερικού για ελληνική τράπεζα στο άμεσο μέλλον. Και αυτό, διότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πείσει ακόμα ότι διαθέτει τις ασφαλείς προϋποθέσεις και προοπτικές για να επενδύσει κανείς στο χρηματοοικονομικό της σύστημα.

Είναι ενδεικτική η αρνητική στάση του οίκου αξιολόγησης S&P που σε έκθεσή που παρουσίασε το Newmoney.gr, αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες σαν τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως, με τον χειρότερο βαθμό “10”, αντίστοιχο της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, ήταν και η έκθεση της Moody’s.

Κατά συνέπεια, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόθεση της τρόικας να προχωρήσει ταχύτερα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Eurobank, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν θέλει να διατηρήσει στο ΤΧΣ επί μακρόν τον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο, θα πρέπει να αναζητηθούν εξειδικευμένα κεφάλαια, όπως επενδυτικά funds, private equities ή και ακόμα κεφάλαια που θα προέρχονται από το εσωτερικό μέτωπο.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναμένεται, ως έναν βαθμό, να έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, καθώς πρόκειται να συμμετάσχουν άμεσα στις αυξήσεις, τόσο της Πειραιώς, όσο και της Alpha, αλλά, φυσικά, και της Εθνικής.

Το management της Eurobank, πάντως, με προσανατολισμό τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλ. την ιδιωτικοποίηση την περίοδο του φθινοπώρου, κάνει τους σχεδιασμούς του γνωρίζοντας ότι η τράπεζα θα έχει αποκτήσει τότε το δεδομένο της επανακεφαλαιοποίησης που θα του δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα.

Π. Μπουσ.