Του
Μηνά Τσαμόπουλου

Σε συνέχιση του διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων καλεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης του Έλληνες ναυτικούς μέσω της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι «η μη διεξαγωγή, όμως, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν αποτελεί τη λύση σε κανένα πρόβλημα».

Μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο υπουργός επεσήμανε:

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, μεταξύ τους και με τα ηπειρωτικά λιμάνια, αποτελεί εθνικό ζήτημα λόγω της σημασίας που έχει για τη διασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή της επανασύστασής του, σε διαρκή συνεργασία και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της ακτοπλοΐας» και προσέθεσε: 

«Με γνώμονα την ανάγκη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης, καθώς και της εύρυθμης και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών θαλασσίων ενδομεταφορών, θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα μέρη θα συμβάλουν ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή δραστηριοποίηση των πλοίων. Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατό επίλυσή τους, μέσα στο πλαίσιο της δεδομένα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τον τόπο μας.

Η μη διεξαγωγή, όμως, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν αποτελεί τη λύση σε κανένα πρόβλημα. Θα έχει δε ως συνέπεια την αποκοπή των κατοίκων της νησιωτικής χώρας από την ηπειρωτική Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες, όπως την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, προκαλώντας και οξύνοντας τα προβλήματα στις ήδη βεβαρημένες από την οικονομική κρίση τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνέχιση του διαλόγου για εκτόνωση της κατάστασης και εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων».

Τα ναυτεργατικά σωματεία  αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.