(upd 17.15)

Οι παλαιοί χρηματιστές συνήθιζαν να λένε πως “οι τιμές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά” και από την στιγμή που οι ξένοι έχουν ρίξει κατά πολύ τον ρυθμό με τον οποίο μέχρι πρότινος τοποθετούνταν στα ελληνικά Blue Chips, προφανώς η χρηματιστηριακή ρήση επιβεβαιώνεται.

Βεβαίως και όπως έσπευσε να επισημάνει η JP Morgan οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που ολοκληρώνονται  με αυτή της Εθνικής, φέρουν την “ευθύνη” της άνευρης εικόνας των τελευταίων συνεδριάσεων, από την στιγμή που οι fund managers είναι δεδομένο πως προτιμούν τις δημόσιες εγγραφές, γνωρίζοντας παράλληλα πως οι τιμές των υπολοίπων  μετοχών που ενδεχομένως τους ενδιαφέρουν δεν πρόκειται να “φύγουν” προς υψηλότερα επίπεδα χωρίς την συνδρομή τους.

Επιπρόσθετα και η ελληνική αγορά μπαίνει σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ή αλλιώς στην λεγόμενη “ευαίσθητη περίοδο” με τον ΟΤΕ να δέχεται σήμερα  ρευστοποιήσεις, παρουσιάζοντας οικονομικές επιδόσεις που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες.

Παράλληλα, οι πιέσεις στην μετοχή της Εθνικής ένεκα της ΑΜΚ δυσκόλεψε τις έτσι κι αλλιώς υποτονικές προσπάθειες του Γενικού Δείκτη και του FTSE 25 να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Όσον άφορα τους τίτλους της Πειραιώς και της Alpha Bank η συμπεριφορά τους ήταν μάλλον καθησυχαστική υπό την έννοια πως δεν υπήρξαν επιθετικές πωλήσεις ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον δείχνει πως κάποιοι εξακολουθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σταδιακά. Ενώ η Eurobank κινήθηκε για μια ακόμα συνεδρίαση έντονα νευρικά “αναμένοντας” την εισαγωγή των νέων μετοχών κατά την αυριανή ημέρα.

Βέβαια μετά και τα “περιστατικά” που έλαβαν χώρα στην Eurobank η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το επίπεδο που θα διαμορφώσει ο τίτλος την Παρασκευή με μια πιθανή προσέγγιση να έρχεται από το χρηματιστήριο Παραγώγων και το προθεσμιακό συμβόλαιο επί του τίτλου.

Αν θελήσει κανείς να προσεγγίσει την εικόνα του ΧΑ υπό το πρίσμα της τεχνικής ανάλυσης αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του είναι πως το επίπεδο των 401 μονάδων του FTSE ASE 25 θεωρείται σημαντικό να κατοχυρωθεί και όχι μόνο ενδοσυνεδρικά.

Και τούτο διότι όσο ο 25άρης παραμένει χαμηλότερα εξακολουθεί να στέλνει σήματα short, ενώ το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα των 398 μονάδων όσοι σορτάρουν έχουν πολύ μικρό περιθώριο ζημίας από το stop loss των 401 μονάδων, τους κάνει πιο επίμονους προς την πτωτική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη τεχνική ανάλυση της Δυναμική ΑΧΕΠΕ, από τις επιμέρους μετοχικές αξίες ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν: o ΟΠΑΠ με στήριξη στα 10,80€ και ανοδικό βλέμμα στα 12,5€ με 13€, η ΑΛΦΑ με τον ευρύ σχηματισμό σταθεροποίησης στα 0,68€ και προετοιμασίας για τη διάσπαση των 0,75€ και η ΜΕΤΚ με την λείανση της ανοδικής κίνησης πάνω από τα 13€. (Δείτε την τεχνική ανάλυση εδώ)

Στο ταμπλό
 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.224 μονάδες σημειώνοντας πτώση της ταξεως του 0,53%

Στα 1,76 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με άνοδο 0,57%, στα 0,696 ευρώ η Alpha με άνοδο 1,16% ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε 5,15% στα 2,58 ευρώ.

Βουτιά 5,45% για τον ΟΤΕ στα 10,76 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ και η ΔΕΗ έχασε 2,73% στα 11,04 ευρώ.

Στα 11,45 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 0,70%. Πτώση 2,1% για τα ΕΛΠΕ στα 6,06 ευρώ, -2,24% για την Viohalco στα 4,35 ευρώ ενώ η Motor Oil κέρδισε 3,07% στα 9,06 ευρώ.

Στα 12,85 ευρώ η ΜΕΤΚΑ με οριακά κέρδη στο τέλος, απώλειες 1% για τον Μυτιληναίο στα 6,39 ευρώ.