Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall Street όπου ο Dow Jones τερμάτισε πάνω από τις 15.000 μονάδες.

Άνοδος και για τους S&P 500 και Nasdaq.

Ο Dow σημείωσε κέρδη 0,32% στις 15.011 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 1.664 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,53% στις 3.658 μονάδες.

Ο Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 1% στην τρίτη του εβδομάδα απωλειών, στο μεγαλύτερη πτωτικό σερί της χρονιάς. Ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 0,5%, στην πρώτη του κερδοφόρα εβδομάδα στις τρεις.

Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,5% για την εβδομάδα που πέρασε.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών χρόνων τουλάχιστον, προβληματίζοντας για άλλη μια φορά τους επενδυτές σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και με το πότε θα επιλέξει η Fed να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων.

“Έχουμε περάσει σε μια ήσυχη περίοδο σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, όμως, η μακροοικονομική εικόνα παραμένει πολύ σημαντική”, εξηγεί στο Bloomberg ο Jim Russell, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της U.S. Bank Wealth Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 110 δισ. δολαρίων. “Οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην αύξηση των αποδόσεων και τι θα σημάνει αυτό για τους καταναλωτές και το επιχειρηματικό κλίμα. Η συνάντηση (των κεντρικών τραπεζιτών) αυτό το Σαββατοκύριακο στο Jackson Hole είναι στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά δεν περιμένουμε μεγάλες ανακοινώσεις”.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 ενισχθήκε από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα πρακτικά της Fed που έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα μέλη της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν με την απόφαση να περιοριστεί το τύπωμα χρήματος φέτος το φθινόπωρο, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει όπως προβλέπεται.

Και σήμερα, πολλοί από τους επενδυτές και τους χρηματιστές της Wall Street ασχολούνται με τη χθεσινή κατάρρευση των συστημάτων του Nasdaq, που οδήγησε στη διακοπή της διαπραγμάτευσης των μετοχών για τρεις ώρες.

“Το τεχνικό πρόβλημα του Nasdaq ίσως προκαλέσει κάποια επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους επενδυτές στη λήψη νέων θέσεων, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και να είναι βέβαιο ότι το λάθος έχει διορθωθεί πλήρως”, λέει ο James Butterfill της Coutts & Co.

Κέρδη 7% για τη μετοχή της Microsoft που έδωσε ώθηση στον τεχνολογικό τομέα έπειτα από την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του CEO της, Steve Ballmer, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την εποχή της πτώσης των πωλήσεων των PC.

Άλμα της μετοχής του Facebook στο 5%.

Στο 1% τα κέρδη για Verizon και AT&T.

Η Verizon Communication κατέγραψε άνοδο 1,23%, η Chevron Corp σημείωσε κέρδη 1,05%, η Hewlett-Packard σημείωσε άνοδο 0,81% και η Intel Corp έκλεισε υψηλότερα 0,81%.

Η Cisco Systems σημείωσε πτώση 0,62% και η McDonald’s Corp κατέγραψε ζημιές 0,35%.