Του Κωστή Πλάντζου
 
«Το ταμείον είναι μείον»παρά τους νέους φόρους. Σε επικίνδυνη τροχιά κινούνται οι εισπράξεις κρατικών εσόδων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Φεβρουάριο παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων.

Μετά την καθίζηση των καθαρών εσόδων τον Ιανουάριο, που έπεσαν στα 4,3 δισ. από 4,8 δισ. που ηταν τον Ιανουάριο του 2012, η βουτιά φαίνεται να συνεχίζεται και τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι εξελίξεις αυτές συζητώνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των κκ Μαυραγάνη και Θεοχάρη.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η χαμηλή πτήση στις πληρωμές των Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Αυτές υπάγονται πλέον πανελλαδικά στην νεοσύστατη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία έχουν  μεταφερθεί και τουλάχιστον 150 ελεγκτές από τις υπόλοιπες ΦΑΕ και ΔΟΥ της χώρας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να αποδεκατιστούν από προσωπικό και να έχουν ως μόνο αντικείμενο απασχόλησης την … «μαρίδα» των επιχειρήσεων.

Τι κατάφερε όμως να εισπράξει η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από 1.000 εταιρίες-“κολοσσούς”, έχοντας και έναν ολόκληρο «στρατό» εφοριακών στις τάξεις της; Αναλογικά λιγότερα και από όσα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι της γειτονιάς!

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου, από τα 1,4 δισ. που άφησαν απλήρωτα (νέα ληξιπρόθεσμα) οι Μεγάλες Επιχειρήσεις μέσα στο 2012, η αρμόδια ΔΟΥ εισέπραξε μόλις 225,3 εκατ. ευρώ. Με στόχο εισπραξιμότητας 20% που είχαν θέσει υπουργείο και Τρόικα για αυτά τα νέα ληξιπρόθεσμα, πέτυχε δηλαδή 15,9%.

Την ξεπέρασε έτσι ακόμα και η ΦΑΕ Πειραιά, αφού μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις «παλεύοντας με τα κύματα» στο μεγάλο λιμάνι, αποπλήρωσαν τουλάχιστον 34,4 εκατ. χρέη, από τα συνολικά 215,4 εκατ. που καθυστέρησαν το 2012. Κάλυψαν δηλαδή το 16% των χρεών της χρονιάς και αγωνίζονται τώρα να πληρώσουν και το υπόλοιπο 84% (αλλά φυσικά και όλα τα άλλα χρέη που μαζεύτηκαν από φόρους από παλαιότερα χρόνια).

Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις που το 2012 χρωστούσαν για φόρους του 2012 στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 130,4 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν τελικά στη διάρκεια της χρονιάς τα 19 εκατ. (ποσοστό 14,5%).