Ακόμα και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία γίνονται τελικά αφορμή για άνοδο στη Wall Street. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με μικρές απώλειες, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, όμως,  στην πορεία, γύρισαν σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα ενθαρρύνουν τον Ben Bernanke να τυπώσει κι άλλο χρήμα.

Έτσι, Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ με τον τεχνολογικό Nasdaq να ακολουθεί, δεχόμενος όμως πιέσεις στα κέρδη του από ακόμη μία σημαντική πτώση της μετοχής της Apple.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones με κέρδη 0,40% βρέθηκε στα νέα υψηλά των 15.276 μονάδων.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 1.658 μονάδες και ο Nasdaq στο +0,27% έκλεισε στις 3.472 μονάδες.

Ανάμεσα στις μετοχές που πρωταγωνίστησαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης η American Express με κέρδη 1,7%, η JPMorgan & Chase, που κέρδισε 1,6% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2007 και η Procter & Gamble με κέρδη 1,57%.

Κέρδη 2,6% για τη Macy’s, της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Έκτη ημέρα κερδών για τη Netflix, που ενισχύθηκε κατά 3,6%.

Η μετοχή της Google κινήθηκε ανοδικά άνω του 3% και βρέθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 915 δολαρίων. Η μετοχή ξεπέρασε σήμερα τα 900 δολάρια για πρώτη φορά, έχοντας σημειώσει ράλι 49% από τις αρχές του έτους.

Αντίθετα, η Apple υποχώρησε στα 425 δολάρια, καθώς το fund του Julian Robertson,  Tiger Management, πούλησε το τελευταίο μέρος του ποσοστού του στην εταιρεία. Η Tiger Management κατείχε στα τέλη του περασμένου έτους 42.125 μετοχές της Apple.

Απώλειες άνω του 2,5% για την Hewlett-Packard ενώ και η Chevron έχασε 1,6%.

“Οι διεθνείς οικονομικές προοπτικές στηρίζουν την ιδέα ότι θα έρθει και άλλη ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (τύπωμα χρήματος), ειδικά καθώς ο πληθωρισμός είναι ασθενής”, δηλώνει στο Bloomberg ο Oliver Pursche, του GMG Defensive Beta Fund.  “Θα μας εξέπληττε εάν σημειωνόταν μια σημαντική και παρατεταμένη διόρθωση σε αυτό το σημείο”.

Πραγματικά, οι τρεις γύροι τυπώματος χρήματος της Fed βοήθησαν τη Wall Street να εισέλθει στο πέμπτο έτος του bull market της. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 145% από τα χαμηλά 12 ετών που είχε σημειώσει το 2009.

Τα μέλη της Fed συζήτησαν στην τελευταία συνεδρίασή τους, στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου το εάν θα πρέπει να διευρύνουν ή να περιορίσουν το ρυθμό με τον οποίο ρίχνουν χρήμα στην οικονομία. Και δήλωσαν διατεθειμένοι να αυξήσουν το τύπωμα χρήματος από τα σημερινά επίπεδα των 85 δισ. δολαρίων το μήνα, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ή τον πληθωρισμό.

Τώρα, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία δημιουργούν ελπίδες στη Wall Street για ακόμα περισσότερο τύπωμα χρήματος.

Η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων οκτώ μηνών. Η μεταποίηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε αιφνιδιαστικά το Μάιο, καθώς τα εργοστάσια έλαβαν λιγότερες παραγγελίες.

Αρνητικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία και στην αντίθετη πλευρά του Ατλαντικού, με την οικονομία της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από μείωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, δήλωσε ότι η βρετανική ανάκαμψη είναι ορατή, καθώς παρουσίασε τις νέες του εκτιμήσεις για την οικονομία. Η BoE αναμένει ανάπτυξη 0,5% αυτό το τρίμηνο έναντι 0,3% το πρώτο του έτους.