Ο Μπεν Άφλεκ μπορεί να πρωταγωνίστησε στις εντυπώσεις κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ με την ταινία του «Επιχείρηση Αργώ» να κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι, όμως άλλος απ’ ότι φαίνεται είναι ο «θριαμβευτής» των φετινών βραβείων.

Πρόκειται για το μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ ο οποίος μπορεί το 2012 να ήταν η χειρότερη του χρονιά με το σκάνδαλο των υποκλοπών να κλυδωνίζει την «αυτοκρατορία» του και ο ίδιος να αναγκάζεται σε αποχώρηση απ’ το management της News Corp, φαίνεται όμως ότι θα κάνει μία νέα αρχή φέτος!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μεγαλομέτοχος της News Corp «χρεώθηκε» χθες με τέσσερα χρυσά αγαλματίδια, τα περισσότερα απ’ οποιονδήποτε άλλο στο χώρο της Show biz. Και αυτό καθώς η Fox, θυγατρική της News Corp, είναι η εταιρεία διανομής πίσω απ’ την ταινία του Ανγκ Λι «Η ζωή του Πι», που τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία Όσκαρ και η οποία πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο box office. Τρία βραβεία έλαβε εμμέσως η Time Warner Inc για το «Επιχείρηση Αργώ» και τρία η Comcast Group της Universal για το «Οι Άθλιοι».

Αυτό τώρα πρακτικά σημαίνει πολλά λεφτά για τον κ.Μέρντοχ και τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρείας του. Και αυτό καθώς συνήθως μετά την τελετή των Όσκαρ οι βραβευθείσες ταινίες επανακυκλοφορούν στα σινεμά προσελκύοντας ακόμα περισσότερο κόσμο ενώ και οι πωλήσεις DVD που ακολουθούν αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική. Εν ολίγοις ακόμα μεγαλύτερα έσοδα για τις εταιρείες.

Συνολικά οι εννέα ταινίες που ήταν υποψήφιες χθες στην κατηγορία «καλύτερη κινηματογραφική ταινία» έχουν κόψει εισιτήρια συνολικού ύψους 2,1 δισ δολ. με το 50% εξ αυτών περίπου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Boxoffice mojo.com.  Η «ζωή του Πι» της News Corp ήδη είναι ο πρωταγωνιστής στο παγκόσμιο box office με έσοδα μέχρι στιγμής 583,4 εκατ. δολ.

Τα βραβεία

Στη χθεσινοβραδινή τελετή, την 85η στην ιστορία των Όσκαρ, η ταινία «Επιχείρηση Αργώ» κέρδισε το Όσκαρ «καλύτερης ταινίας». Μάλιστα την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε απ’ το Λευκό Οίκο, σε μία εμφάνιση – έκπληξη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούντο όμηροι στο Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε το ‘Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας» (Happiness Therapy).

Ο Αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Django, ο Τιμωρός», όπου υποδυόταν τον ρόλο ενός εκκεντρικού οδοντίατρου.

Η Αν Χάθαγουεϊ –όπως ήταν αναμενόμενο- κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ.

Ο γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ. Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας για ένα αγόρι στην Ινδία που επιζεί από το ναυάγιο ενός πλοίου και το οποίο βρίσκεται σε μια σωσίβια λέμβο με μια τίγρη της Βεγγάλης. «Η Ζωή του Πι» ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Ο 58χρονος Λι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σκηνοθετώντας κινέζικες ταινίες, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ το 2006 για τη σκηνοθεσία της ταινίας « Βrokeback Mountain».

Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κατά την 85η απονομή των βραβείων, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.