Η εστίαση δεν είναι πλέον αποκλειστικά στο πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να εξέλθει από την παρατεταμένη περίοδο βαθιάς ύφεσης, αλλά και στο πώς θα κατορθώσει να θέσει γερά θεμέλια για μια πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, μακριά από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, σημειώνει το ΚΕΠΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, πρωταρχικό ρόλο σε μια τέτοια θεώρηση δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνει η ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από μοχλούς όπως αυτός της καινοτομίας. Μείζονος σημασίας παραμένουν, παράλληλα, ζητήματα που αφορούν στο ρόλο των θεσμών και του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, στη βάση και εντός των οποίων λειτουργεί η οικονομία.

Το ΚΕΠΕ αναφέρει, ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2ο τρίμηνο του 2014, όπου το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο μηνιαίο δελτίο, αν και η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκαμψη, το οικονομικό κλίμα παραμένει εύθραυστο.

Το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ.

Τέλος, βασική πρόκληση για την οικονομία αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής. Στη φάση που βρίσκεται η χώρα, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας.