Του Γιώργου Ι.Δημητρομανωλάκη 

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι επαφές που έχει δρομολογήσει ο όμιλος της Πειραιώς με διεθνείς επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ύψους άνω των 5 δισ. ευρω.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι κρίσιμες καθώς η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα, επιθυμεί  η ιδιωτική συμμετοχή να καλύψει τα 500 εκατ ευρώ (10%) έτσι ώστε η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική. Έτσι η διοίκηση του ομίλου κινείται σε δυο κυρίως επίπεδα:

1.Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σταύρος Λεκκάκος βρίσκεται ήδη στο Κατάρ (συμμετέχει στην πρωθυπουργική αποστολή). Εκεί, θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qatar Holding Ahmad Al-Sayed, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται 100 δισ ευρώ.

2. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανθιμος Θωμόπουλος βρίσκεται σε αναζήτηση διεθνών επενδυτών καθώς έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση ποσού πέριξ των 330 εκατ ευρώ.(τα υπόλοιπα 170 εκατ ευρώ θα δοθούν από την Societe Generale εξαιτίας της πώλησης της Γενικής).

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι μέτοχοι που ήδη συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ” βρίσκονται δίπλα στον όμιλο”αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με 2 ξένες τράπεζες ώστε να εγγυηθούν την αναδοχή και να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης, δηλαδή πέριξ των 50 εκατ ευρώ.

Όσον αφορά το τσεχικό fund PPF Group μέχρι στιγμής φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επικείμενη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά οριστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου ο κύριος μέτοχος του PPF Petr Kellner πούλησε σημαντικό ποσοστό μετοχών της Πειραιώς .Αυτή την στιγμή κατέχει το 3,5% των μετοχών από 5,5 % που κατείχε παλαιότερα.

Αρνητικός δεν είναι ούτε ο βασικός μέτοχος  του Ρωσικού ομίλου ICT Group  Alexander  Nesis, ο οποίος είναι  παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού  PPF Group –  έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% της Πειραιώς. Επι της ουσίας οι δυο μεγαλομέτοχοι κατέχουν συνολικά το 8% της τράπεζας Πειραιώς.