Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά,  παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής των Vodafone & WIND, κκ. Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη μεταξύ τους συμφωνία να προχωρήσουν σε κοινό δίκτυο κεραιών.

«Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο διάστημα» ο Νότης Μηταράκης.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, κ.κ. Ν. Ζαρκαλής και Γλ. Περσιάνης, δήλωσαν ότι αυτή η επένδυση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσει πάνω από 650 νέες θέσεις εργασίας.

«Αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία» τόνισαν στις δηλώσεις τους και οι δύο.

Λίγο αργότερα ανακοίνωσαν και επίσημα τη συμφωνία μεταξύ των εταιριών που αφορά στη συνεργασία για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας  2G/3G κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε αστικές περιοχές. 

Η συμφωνία φέρνει και στη χώρα μας ένα νέο τεχνολογικό μοντέλο ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων καθώς πλέον οι δύο πάροχοι θα μοιραστούν έναν σημαντικό αριθμό κεραιών ανά την Ελλάδα με άμεσα οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές. Από την πλευρά των εταιρειών, εξοικονομούνται πόροι για να επενδυθούν κυρίως σε εμπορικές δραστηριότητες ενώ οι χρήστες των δικτύων θα απολαμβάνουν πλέον καλύτερη ποιότητα κάλυψης και βελτιωμένη εμπειρία στις υπηρεσίες φωνής αλλά και δεδομένων.

Στην ίδια ανακοίνωση, WIND και Vodafone έδωσαν τα βασικά επενδυτικά μεγέθη της συμφωνίας που προβλέπει άμεσες επενδύσεις άνω των 150  εκατομμύριων ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι το πλάνο αυτό θα δημιουργήσει περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα ενώ θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη για άλλους κλάδους της οικονομίας που  αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Η συμφωνία θα προάγει την ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη χώρα και ιδιαίτερα σε μη αστικές περιοχές, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των απομακρυσμένων περιοχών σε υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που παρατηρείται στην Ελλάδα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

Η δημιουργία μερικώς κοινού δικτύου δε σημαίνει ότι ενώνονται εξολοκλήρου οι υποδομές των δύο δικτύων. Αντίθετα όπως δηλώνουν Vodafone & Wind στην κοινή ανακοίνωση τους, η μεν πρώτη θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα ενώ και η Wind συνεχίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το 70% στις κύριες αστικές περιοχές.  

Ο εμπορικός ανταγωνισμός τους επίσης δεν επηρεάζεται καθόλου, αλλά όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, μάλλον ευνοείται από τη συμφωνία καθώς θα προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν εμπορικά και θα έχουν επιπλέον περιθώριο να κάνουν προσφορές στους καταναλωτές.

Η 15ετούς διάρκειας συμφωνία έχει υποβληθεί για έγκριση στην Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Με τη λήψη της έγκρισης Vodafone και Wind θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέας εταιρείας με 50-50 μετοχική συμμετοχή η οποία θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της λειτουργίας του νέου κοινού δικτύου. Η νέα εταιρεία θα στελεχωθεί από εργαζομένους των δύο εταιρειών χωρίς να υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στο εργασιακό τους status ή να χαθεί θέση εργασίας. «Δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας, στελεχομένη με τους καλύτερους έλληνες μηχανικούς» δηλώνουν στελέχη των εταιρειών για το νέο σχήμα.

Το νέο τεχνολογικό μοντέλο της κοινής χρήσης δικτύου (network sharing) έχουν ήδη υιοθετήσει μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμού τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική. χωρίς να συναντήσουν εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές, γεγονός που κάνει τις δύο εταιρείες να αισιοδοξούν ότι η ΕΕΤΤ θα επικυρώσει τη συμφωνία χωρίς απρόβλεπτες εξελίξεις.