Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
(Upd2)

Στο 12% οριοθετείται πλέον ο στόχος για την κάλυψη της αύξησης της Εθνικής Τράπεζας με ίδια κεφάλαια, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχή προσπάθεια για διατήρηση του ελληνικού και εθνικού χαρακτήρα της τράπεζας.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του στόχου της συγκέντρωσης των 975 έκατ ευρώ έτσι ώστε να μπορέσει  να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί  έως τώρα κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό εν τούτοις ανεπίσημες διαρροές από τραπεζικούς κύκλους  αναφέρουν ότι το ποσό που έχουν δεσμευτεί να τοποθετήσουν εφοπλιστές, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες άλλα και Funds του εξωτερικού υπερβαίνει ακόμα και τα 850 εκατ ευρω και προσεγγίζει τα 900 εκατ ευρώ.
Εκτός από την οικογένεια Λάτση και αρκετούς άλλους εφοπλιστές και επιχειρηματίες (250 στον αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες) που έχουν καταρχήν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν κινητοποιηθεί έντονα και όλοι οι διευθυντές των καταστημάτων της ΕΤΕ οι οποίοι συνομιλούν κυρίως με μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα.  
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική  έχει ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων τα οποία υπερβαίνουν τα 600.
«Το μυστικό ίσως να βρίσκεται στην δύναμη κυρίως των μεσαίων επιχειρηματιών που τόσα χρόνια έχει στηρίξει η ΕΤΕ σε όλη την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο new money.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.   
Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς την Μεγάλη Δευτέρα η διοίκηση Τουρκολιά θα πρέπει να δηλώσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις ότι έχει συγκεντρώσει τα χρήματα.
Μάλιστα κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η απόφαση της ΕΤΕ να εισηγηθεί την αλλαγή στους όρους της αύξησης που διενεργείται, για να καλυφθεί ενδεχόμενη υψηλότερη ζήτηση μετοχών από ιδιώτες και για να διασφαλιστεί η διατήρηση ευρείας μετοχικής βάσης αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Το ποσό ανέρχεται πλέον έως και στο 1,1 δισ ευρώ και αντιστοιχεί στο 12% της αύξησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έμπειροι τραπεζίτες  θεωρούσαν εξαρχής δύσκολο το εγχείρημα να συγκεντρωθούν ακόμη και 750  εκατ. ευρώ από ιδιώτες. Παρότι η εισηγούμενη αύξηση του ανώτατου ποσού που θα βάλουν οι ιδιώτες δεν αλλάζει το minimum της αύξησης, που παραμένει στα 800 εκατ. ευρώ, η κίνηση της Εθνικής ανεβάζει τις προσδοκίες της αγοράς και επομένως τον πήχη για την επίτευξή της. Σημειώνεται ότι εάν συγκεντρωθούν 800 εκατ  ευρώ τότε θα εκδοθούν και Cocos ενώ εάν το ποσό φτάσει στα 975 τότε δεν θα χρειαστεί η έκδοσή τους.
Εκτός από τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματίες και εφοπλιστές η διοίκηση του ομίλου συζητά και με την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει ένα ποσοστό της συμμετοχής της που όμως μέχρι τώρα παραμένει αδιευκρίνιστο. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 40 και 60%.