Πρόοδος φαίνεται ότι σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου, καθώς η κυβέρνησή της αποδέχεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, σε μία συμβιβαστική λύση που στοχεύει να αποτρέψει το “κούρεμα” των καταθέσεων. Εν τω μεταξύ, όμως, η Αθήνα υποβαθμίζει τα σενάρια που τη θέλουν να δίνει 2 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για τη στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, με τους πιστωτές του επίσημου τομέα να ζητούν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από τα σημερινά επίπεδα του 10% και την επιβολή φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη.

Πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων αποκάλυψε στο Reuters ότι η Κύπρος είναι διατεθειμένη να εξετάσει μια μικρή αύξηση του φορολογικού συντελεστή, αλλά και ένα προσωρινό φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη.

Σημειώνεται ότι ο φορολογικός συντελεστής του 10% που εφαρμόζει η Κύπρος είναι ένας από τους χαμηλότερους της ΕΕ. Και υπενθυμίζεται ότι και η Ιρλανδία είχε δεχθεί πιέσεις να αυξήσει το δικό της φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβει διάσωση από την τρόικα.

Η Γερμανία και άλλες χώρες έβλεπαν το χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας σαν ένα άδικο πλεονέκτημα, όμως, το Δουβλίνο υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο αυτή τη φορολογική πολιτική, την οποία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της παλαιότερης οικονομικής επιτυχίας του.

Στην περίπτωση της Κύπρου, πάντως, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή μοιάζει με μια καλύτερη εναλλακτική μπροστά στο μέτρο του “κουρέματος” των καταθέσεων, που επιδιώκουν Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου απάντησε στις πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times και θέλουν την Κύπρο να ζητά να ενισχυθούν οι κυπριακές τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα με 2 δισ. ευρώ από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.  “Δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένο αίτημα από την κυπριακή πλευρά, να συνεισφέρει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών”, είπε, έπειτα από τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.