Την ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε πως οι καθυστερήσεις και η διαιώνιση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων προκαλούν τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις προσθέτοντας πως το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου ενισχύεται και λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε υποψήφιο επενδυτή.  “Τα τελευταία χρόνια, η κρίση έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης να αγγίζουν στην πράξη τα όρια της αρνησιδικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, οι νέες δίκες προσδιορίζονται πλέον για το 2018”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Μίχαλου.

«Η επιστημονική ημερίδα που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ σήμερα, πραγματεύεται ένα θέμα που αφορά άμεσα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αφορά άμεσα την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στη δημιουργία εθνικού πλούτου.

Είναι γνωστό ότι το δύσβατο σύστημα απονομής δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που υποβαθμίζουν το εγχώριο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό νόμων, συχνά διφορούμενων και αλληλοαναιρούμενων, από πολλαπλές επικαλύψεις και από υψηλό βαθμό ασάφειας και πολυπλοκότητας. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σύγχυση, να προκαλούνται συχνά τριβές και διαφορές και – βεβαίως – να δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος υποθέσεων, τις οποίες η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να διεκπεραιώσει εγκαίρως.

Τα τελευταία χρόνια, η κρίση έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης να αγγίζουν στην πράξη τα όρια της αρνησιδικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, οι νέες δίκες προσδιορίζονται πλέον για το 2018. 

Οι συνέπειες είναι προφανείς. Οι καθυστερήσεις και η διαιώνιση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων προκαλούν τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις – τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. Το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου ενισχύεται και λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, μέσω των εκπροσώπων του, έχει ζητήσει επανειλημμένα τη λήψη μέτρων με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης και γενικότερα τη βελτίωση του δικονομικού περιβάλλοντος, ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις.

Ως ΕΒΕΑ, όμως, δεν έχουμε περιοριστεί μόνο στη διατύπωση αιτημάτων. Αντίθετα, προχωρήσαμε στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, υπογράφοντας σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το Σύνδεσμο Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνένωσης δυνάμεων, η οποία παρέχει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα συνδυασμό διαμεσολάβησης και διαιτησίας για την επίλυση των αστικών και εμπορικών διαφορών, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται μάλιστα και η δημιουργία φορέα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3898/2010. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό με ιδιαίτερη επιτυχία και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του μπορεί να παράγει σημαντικά οφέλη και στη χώρα μας.

Παράλληλα βεβαίως απαιτείται η επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, με στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου – ειδικά σε κρίσιμους για τις επενδύσεις τομείς, όπως π.χ. η περιβαλλοντική και η φορολογική νομοθεσία. Γιατί είναι προφανές ότι όσο το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει χαώδες, οι υποθέσεις θα πολλαπλασιάζονται.

Ωστόσο, η ανάδειξη σύγχρονων, εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνει πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρηματικών φορέων και της νομικής κοινότητας. Γιατί παρέχει σημαντικές δυνατότητες υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου. Και συμβάλει με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός περισσότερο ελκυστικού και βιώσιμου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Ελπίζω και πιστεύω ότι η σημερινή επιστημονική ημερίδα θα συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση».