Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σίγουρα “για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ”. Σαφώς δεν είναι εύκολο να αναστρεφεί με μιας η πορεία ύφεσης στην οποία εδώ και έξι χρόνια η αγορά έχει εισέλθει. Όμως να που η δραστηριότητα ορισμένων παικτών του λιανεμπορίου δείχνει πως μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες για ένα ελαφρώς καλύτερο 2013. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρήσεις όπως οι φούρνοι Βενέτης, Απολλώνιο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και η Carrefour, η επιχείρηση ένδυσης Attrativo καθώς και τα αθλητικά σήματα Robe di Kappa και PUMA μελετούν ένα σαφώς πιο αναπτυξιακό 2013 σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια.

Ήδη η εταιρεία αρτοποιίας Βενέτης με νέο ανανεωμένο concept και υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου και μετόχου της κ. Μονεμβασιώτη, ξεκινά ένα αναπτυξιακό “ράλι” με τη δημιουργία 10 καινούργιων σημείων πώλησης, δίχοντας έναν τόνο αύξησης των οικονομικών της μεγεθών και φυσικά της απασχόλησης στον κλάδο. Την ίδια στιγμή νέα καταστήματα βλέπουμε συνεχώς να γίνονται στο χώρο της αρτοποιίας και σε εταιρείες όπως η Απολλώνιο (έχει δημιουργήσει και το 2012 αντίστοιχη ανάπτυξη) ενώ τέσσερα με πέντε νέα καταστήματα (εντός των ορίων της Αττικής) φαίνεται πως σχεδιάζει να παρουσιάσει το 2013 η Σκλαβενίτης. Παράλληλα η αλυσίδα Carrefour προχωρώντας το σχέδιο εξορθολογισμού του δικτύου της δεν αμελεί τις συνεργασίες με ελληνικές τοπικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και μικροπαραγωγών σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Με σχέδια ανάπτυξης όμως απαντά στην κρίση και η καλή εταιρεία ένδυσης Attrativo, τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή αγορά. Το πλάνο της αλυσίδας ένδυσης προβλέπει 4 νέα καταστήματα στη χώρα μας και ενίσχυση της παρουσίας των σημάτων της στο εξωτερικό, με το βάρος να πέφτει αρχικά σε Σαουδική Αραβία και Ολλανδία.

Μια δεύτερη άνοιξη βιώνει ο κλάδος της αθλητικής ένδυσης καθώς η ενεργοποίηση του Σάμι Φάις που το newmoneyπρώτο την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποίησε στην εταιρεία PUMA αλλά και η ενεργοποίηση του σήματος Robe di Kappa μετά από χρόνια, δίνει νέα δυναμική στην αγορά.