(Upd) Σε αρνητικό έδαφος αλλά με μικρές απώλειες έκλεισε η Ευρώπη, με τον γερμανικό δείκτη μάλιστα να γυρνάει σε οριακά θετικό πρόσημο.

Νωτίτερα, τα χρηματιστήρια – ιδίως της περιφέρειας – υποχωρούσαν σε χαμηλό ενός έτους, καταγράφοντας αρνητικά πρόσημα  για όγδοη ημέρα στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2003. Παράλληλα εκτοξεύονταν οι αποδόσεις των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι επιστρέφει η χρηματοοικονομική κρίση στην περιοχή.

Ο Stoxx Europe 600 ο οποίος έχασε 3,2% χθες, υποχώρησε 0,44% στις 310 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σπρώχνοντας το δείκτη των εμπορευμάτων σε χαμηλό πενταετίας. Τα futures της Wall υποχωρούν επίσης, με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow να σημειώνουν πτώση 0,84%

Το αμερικανικό κρατικό ομόλογο ενισχύεται για όγδοη μέρα με την απόδοση να υποχωρεί στιγμιαία και κάτω από το 2% στο 1,9898. Οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου αυξάνονται κατά 81 μονάδες βάσης και του ισπανικού κατά 21 μονάδες βάσης, καθώς η  Μαδρίτη δεν κατάφερε σήμερα να αντλήσει τα 3,5 δισ ευρώ που αναζητούσε μέσα απ’ την έκδοση ομολόγων λήξης Οκτωβρίου 2024 και Οκτωβρίου 2028 και τελικώς αρκέστηκε σε 3,2 δισ.(Διαβάστε εδώ).

Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι πέρασε φοροαπαλλαγές, που αυξάνουν τις αμφιβολίες μεταξύ των οικονομολόγων για το εάν ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες της Ε.Ε. 

Οι ιταλικές τράπεζες παρασύρουν το δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών στις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των βιομηχανικών ομάδων του Stoxx 600.

H Βanca Monte dei Paschi di Siena και η Banca Popolare di Milano Scarl υποχωροόυν 7,8% και 5,7% αντιστοίχως.

Οι μετοχές διεθνώς έχασαν χθες περίπου 672 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Φθάσαμε στο μέρος του κύκλου, όπου οι κακές ειδήσις είναι κακές ειδήσεις”, λέει στο Bloomberg o Steen Jakobsen, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo Bank στη Κοπεγχάγη. “Για χρόνια, οι συναλλαγές βασίζονταν στη νομισματική πολιτική. Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα. Κάτι, φυσικά, που επηρεάζει τις αγορές”.

“Οι σημερινές κινήσεις των αγορών αναμένεται να προσελκύσουν όλο το ενδιαφέρον. Οι ανησυχίες για την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και τις γεωπολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν άμεσα, οπότε η μεταβλητότητα πρόκειται να επιμείνει” τονίζει ο Robert Kuenzel, οικονομολόγος στην Daiwa Capital.

“Υπήρξε μια σημαντική διόρθωση στους αμερικανικούς δείκτες κι αυτό έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τα γεωπολιτικά ρίσκα και η εξάπλωση του Έμπολα έχουν ταράξει τις αγορές κι έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών” τονίζει ο Toby Lawson, αναλυτής αγορών στην  Newedge Group.

Στο πεδίο των μετοχών, η Man Group ενισχύεται 4% μετά την ανακοίνωση της αύξησης των υπό διαχείριση assets της εταιρείας κατά 25% το γ’ τρίμηνο.

Η Nestle υποχωρεί 3,4%, καθώς ανακοίνωσε πωλήσεις 9μήνου που ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων. 

Η Shire, η οποία σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 12 ετών, σήμερα καταγράφει απώλειες 7,9%,  καθώς το διοικητικό συμβούλιο της AbbVie ζήτησε από τους μετόχους να καταψηφίσουν την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η Remy Cointreau ενισχύεται 3,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Η Carrefour καταγράφει κέρδη 2%, καθώς ενισχύεται η ανθεκτικότητα της στην εγχώρια αγορά.