Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ΑΠΕ για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ μέσω της συμφωνίας για παρέμβαση στις τιμές των υφιστάμενων PPA’s (Power Purchase Agreements). Όπως αναφέρει το Energypress, σύμφωνα με τα λόγια του Μ. Παπαγεωργίου είναι σημαντικό να δοθεί μόνιμη λύση για το σύστημα, το οποίο σώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτή την οριστική λύση το ΥΠΕΚΑ αναμένει τη συνεισφορά όλων των ωφελούμενων στην αγορά (Δημόσιο, Τράπεζες, Παραγωγοί και άλλοι stakeholders της αγοράς).

Από τις ειδήσεις που βγήκαν χθες για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:

*Αναμένεται μετά τα νέα μέτρα έλλειμμα 700 εκατ. στο τέλος του 2014 που πρέπει να μηδενιστεί. Το έλλειμμα χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν 2,7 δισ.

*Οι βασικοί ωφελημένοι από την αγορά πρέπει να έχουν ισοδύναμες απώλειες

*Δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ πλην αυτής που δόθηκε τώρα

*Δε θα υπάρξει αύξηση στο λιγνιτικό τέλος ενώ και η ΔΕΗ δε θα συνεισφέρει πέραν του κόστους που προκύπτει από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ (περίπου 120 εκατ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας)

*Οι τιμές στα PPA’s θα επαναπροσδιοριστούν σε λογικά κατά το υπουργείο νούμερα στα επίπεδα του 7 με 8%

*Για τα φ/β η μείωση που προκύπτει είναι 45% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε μειώσεις από 30 έως 60% ανάλογα με την περίπτωση

*Για τα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες η μείωση της ταρίφας σε μόνιμη βάση θα αντιστοιχιστεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς (10%)

*Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ γίνεται αποδεκτή από τις τράπεζες

*Η Πολιτεία επίσης είναι έτοιμη να δεχθεί τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των φορολογικών εσόδων (από τη μείωση του τζίρου, σε έσοδα ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος)

*Ανταποδοτικό όφελος για την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι η χρονική επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων

*θα παραδοθεί μελέτη της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών

*Το ΥΠΕΚΑ παραμένει προτάσεις των φορέων μέχρι αρχές Αυγούστου

*Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το Σεπτέμβριο

*Δεν έγιναν γνωστά τα πιθανά αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν για να «πειστούν» να συμμετάσχουν οι παραγωγοί

Οι θέσεις των φορέων

Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος
Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).

Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.
Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ.

Επίσης οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ απάντησαν στον υπουργό ότι δεν είναι μόνοι ωφελημένοι οι επενδυτές, είναι ταυτόχρονα και η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές καθώς αποφεύγεται με τις ΑΠΕ η χρήση ακριβών εισαγόμενων καυσίμων και  προστατεύεται το περιβάλλον.

Αρνητική ήταν η θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) που μεταξύ άλλων ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα όπως:

*πόση θα είναι η διακύμανση (συν, πλην) στο μέσο ποσοστό 45%

*τι θα συμβεί για όποιον δεν προσέλθει στη συμφωνία

*είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 45% και δεν διευκρινίζεται εάν είναι αναγκαίο με βάση τα νούμερα πριν ή μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαχωρισμό και διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών που χρησιμοποίησαν ελληνικό ή κινεζικό εξοπλισμό

*Η συμβολή των φβ είναι μεγάλη και αντίστοιχα μικρή των άλλων τεχνολογιών και κυρίως των αιολικών

Από τις άλλες τεχνολογίες υπήρξαν τοποθετήσεις επίσης από τους φορείς της βιομάζας και των μικρών υδροηλεκτρικών καθώς επίσης και των εγκαταστατών φ/β.