Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που η Citigroup εξέδιδε και νέα έκθεσή της με καταστροφολογικά σενάρια για την Ελλάδα, προβλέποντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ το 2014, η οποία θα ακολουθηθεί από ύφεση 11,5%, ανεργία 35% και χρέος άνω του 400% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αυτές οι προβλέψεις έφτασαν να συζητιόνται μέχρι και στη Βουλή, με την Citi Ελλάδος να προσπαθεί να εξηγήσει μέσω του διευθύνοντος  συμβούλου της, Γκραντ Κάρσον, ότι δεν φέρει  καμία ευθύνη για τα όσα γράφουν οι αναλυτές της στο Λονδίνο…

Και εκεί που η Citigroup επέμενε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη, νεότερη έκθεσή της, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, δείχνει να υπονοεί το αντίθετο.

Η Ελλάδα όχι μόνο ανακτά τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα (και προφανώς, το πετυχαίνει χωρίς να επιστρέψει στη δραχμή, για να την υποτιμήσει), αλλά αναμένεται –σύμφωνα πάντα με τις προβλέψει της Citigroup- να στεφθεί πρωταθλήτρια των εξαγωγών!

«Η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει. Παρότι η δυναμική του εμπορίου μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης παραμένει φτωχή, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξάνονται, υπονοώντας ότι οι οικονομίες της περιοχής έχουν αρχίσει να εξισορροπούν και να απομακρύνονται από την εγχώρια ζήτηση», αναφέρει η νέα μελέτη της Citigroup.

Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται καλύτερα τοποθετημένη για να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα εποχή στο διεθνές εμπόριο, από ό,τι όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η Ελλάδα στέλνει το 34% των εξαγωγών της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ανατολική Ευρώπη, όπου η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει και το 15% στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου η ζήτηση είναι ήδη υψηλή. Μόλις το 32% των εξαγωγών της  κατευθύνεται προς τις χαμηλής ζήτησης χώρες της Ευρωζώνης.

Έτσι, η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία θα είναι οι πρωταθλητές των εξαγωγών, εμφανίζοντας επιδόσεις καλύτερες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Αντίθετα, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία αναμένεται να υποαποδώσουν.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, υπονοώντας ότι η εξισορρόπηση και οι διαρθρωτικές αλλαγές καθιστούν αυτές τις οικονομίες πιο ανταγωνιστικές», γράφουν τώρα οι αναλυτές της Citigroup.

Αυτές οι θετικές επιδόσεις στις εξαγωγές αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης προσαρμογής, προσθέτουν, έστω και εάν η προηγούμενη έκθεσή τους, που είχε συνταχθεί μόλις δύο μέρες νωρίτερα, θεωρούσε λίγο-πολύ ότι η ελληνική προσπάθεια προσαρμογής είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.