Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως έχουν στην κατοχή τους στοιχεία ότι το προσωπικό πωλήσεων της Βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline στην Κίνα δωροδοκούσε γιατρούς, νοσοκομεία και κυβερνητικά στελέχη για συνταγογραφήσεις φαρμάκων της.

Η δήλωση του κινεζικού Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, την Πέμπτη, ακολούθησε την εσωτερική έρευνα από την Glaxo μετά από πληροφορίες ότι η εταιρία είχε εμπλακεί σε εκτεταμένη δωροδοκία γιατρών ώστε να συνταγογραφούν φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να υφίσταται λόγος.

Οι αξιωματούχοι της Glaxo στην Κίνα δεν δέχτηκαν να σχολιάσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου, η Glaxo χρησιμοποιούσε ταξιδιωτικά πρακτορεία για τη δωροδοκία αξιωματούχων καθώς και νοσηλευτές για την παραποίηση τιμολογίων. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα ή εταιρίες.

Εκπρόσωπος της Glaxo δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρία διεξάγει έρευνα για τους ισχυρισμούς κι ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία για διαφθορά ή δωροδοκία στις θυγατρικές της στην Κίνα.