Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι φέτος τα τακτικά έσοδα θα είναι μειωμένα κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια από πέρσι, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ώρα που η βουτιά συνεχίζεται στα έσοδα και για το μήνα Φεβρουάριο η κατάσταση εξετάστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των κ. κ Μαυραγάνη και Θεοχάρη.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, δήλωσε ότι είναι πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων και πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για την δυνητική λήψη μέτρων να είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά μειωμένοι κατά 15,6%. 
Ο φόρος συναλλαγών θα μειωθεί κατά 8,8% και στο ΦΠΑ τα έσοδα θα μειωθούν κατά 9%.

Ο κ. Σταϊκούρας προειδοποίησε  ότι «στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία στο σκέλος των εσόδων:

–  Τον Ιανουάριο του 2013 το πρωτογενές ισοζύγιο ήταν θετικό και διαμορφώθηκε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ.

– Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4% έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι η στέρηση ήταν μόλις 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
– Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ανήλθε σε 4,374 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 17 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημείωσε ότι τον πρώτο μήνα του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 161 εκατ. ευρώ.
Σε άλλους έμμεσους φόρους, όπως στον καπνό τα έσοδα ήταν μόλις 153 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιανουάριο.