“Deal done! Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συμφώνησε για τον προϋπολογισμό της υπόλοιπης δεκαετίας. Άξιζε να περιμένουμε”. Με αυτή τη φράση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman van Rompuy ανακοίνωσε τη συμφωνία, έπειτα από  24 ώρες διαπραγματεύσεων.

Με το συνολικό ύψος των πληρωμών να πέφτει στα 908 δισ. ευρώ, Βρετανία και Γερμανία, που επιθυμούσαν τη μείωση του προϋπολογισμού, είναι οι νικητές της Συνόδου Κορυφής, αφού επικράτησαν έναντι εκείνων που ζητούσαν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να τονωθούν οι οικονομίες.

Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία τοποθετούσε τον προϋπολογισμό του 2014-2020 στα επίπεδα των 960 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα, ο προϋπολογισμός είναι κατά 3% μειωμένος σε σχέση με αυτόν που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ μειώνεται.

Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόταση της Κομισιόν ήταν στα επίπεδα των 1,033 τρισ. ευρώ.

Ο συμβιβασμός ήρθε έπειτα από μία σκληρή μάχη, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron τέθηκε επικεφαλής του στρατοπέδου εκείνων που απαιτούσαν να μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός, στο πνεύμα της λιτότητας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Επικεφαλής της αντίπαλης πλευράς, που ζητούσε να διευκολυνθεί μέσω των κοινοτικών δαπανών η προσπάθεια της περιφέρειας για έξοδο από την ύφεση, τέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

Καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε θεωρείται η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

Η συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση διασυνοριακών projects υποδομών αλλά και ένα ειδικό fund ύψους 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

“Αυτή μάλλον δεν είναι μία τέλεια συμφωνία για κανέναν”, δήλωσε ο van Rompuy, στη συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι έγινε ειδική μέριμνα για τα διαρθρωτικά κονδύλια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αλλά παραδέχθηκε ότι έγιναν περικοπές 34 δισ. ευρώ σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό.

“Άξιζε την προσπάθεια”, δήλωσε η Angela Merkel κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. “Έχουμε συμφωνία σε επίπεδο των 27. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα. Τώρα χρειαζόμαστε έγκριση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο”. Η συμφωνία στηρίζει την ανάπτυξη και σέβεται τις χώρες που πληρώνουν περισσότερα από όσα παίρνουν από την ΕΕ, πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ικανοποιητική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande έκανε λόγο για έναν καλό συμβιβασμό.

“Απέκρουσα τις προσπάθειες να υπονομευτεί η βρετανική επιστροφή και η επιστροφή είναι ασφαλής”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το όριο των πληρωμών ορίστηκε στα 908 δισ. ευρώ. “Ήθελα, στην καλύτερη περίπτωση, να επιτύχω μία μείωση, και στη χειρότερη, το πάγωμα του προϋπολογισμού. Και αυτό πέτυχα σήμερα. Ο βρετανικός λαός μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί μειώσαμε το όριο της πιστωτικής κάρτας της ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία”.

Η Ισπανία εξακολουθεί να βγαίνει κερδισμένη, σε καθαρό επίπεδο, από τα κοινοτικά κονδύλια, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy.
 

Και τώρα, η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο

Πλέον, η επόμενη μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα λάβει χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των 27 ηγετών.

Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, έκανε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι η έγκριση του προϋπολογισμού δεν θα είναι εύκολη. “Ο συμβιβασμός στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή για τον προϋπολογισμό θα είναι δύσκολο να επιτύχει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο”, είπε.