Πρόταση για το ξεκίνημα μιας νέας φάσης στην επιχείρηση μείωσης των εξοπλισμών κατά ακόμα ένα θα απευθύνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Παρά τις ολοένα αυξανόμενες εντάσεις με την αντίπαλο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου Ρωσία, αυτή τη φορά με πεδίο την κρίση στη Συρία, ο Ομπάμα αναμένεται να πει ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να μειώσουν δραστικά τους εξοπλισμούς τους, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον περιορισμό που είχε αποφασιστεί στη συνθήκη New Start για τη μείωση των εξοπλισμών του 2010 ή τη Συνθήκη Στρατηγικής Μείωσης Εξοπλισμών, χωρίς, όπως λένε οι αξιωματούχοι,  να υπονομεύσουν την αποτροπή ή τις δυνατότητες (σ.σ. επιχειρήσεων).  

Η μείωση κατά το ένα τρίτο των εξοπλισμών θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να μειώσουν τον αριθμό των κεφαλών σε 1.000 με 1.100 έκαστη, την ώρα που η Συνθήκη New Start προέβλεπε όριο στις 1.550. Και πάλι, σε αυτή την περίπτωση, θα είχαν περισσότερα από αρκετά όπλα, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε τρέχουσα ή μελλοντική απειλή.