Η βιομηχανία των υπολογιστών συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς η εγκατεστημένη βάση αναδιαρθρώνεται προκειμένου να φιλοξενήσει τα Tablets ως την κύρια συσκευή που προτιμούν οι καταναλωτές. Οι αποστολές PC σε όλο τον κόσμο έφθασαν τις 76 εκατομμύρια μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, κατά 10,9% μειωμένες από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner. Αυτό σηματοδοτεί το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης αποστολών, και τη μεγαλύτερη διάρκεια πτώσης πωλήσεων στην ιστορία της αγοράς των υπολογιστών.

Η μείωση της αγοράς PC είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συρρίκνωση της εγκατεστημένη βάσης, καθώς τα οικονομικότερα tablets εκτοπίζουν τα low-end μηχανήματα, σε ώριμες και αναπτυγμένες αγορές. Στις αναδυόμενες αγορές, τα tablets έχουν γίνει η πρώτη υπολογιστική συσκευή για πολλούς ανθρώπους.

Οι αποστολές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) αποδυναμώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με 16,8% μείωση από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σηματοδοτώντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποστολών. Στην αγορά των ΗΠΑ, οι αποστολές ανήλθαν σε 15 εκατομμύρια μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, μειωμένες κατά 1,4% από το δεύτερο τρίμηνο του 2012.