Μεικτά πρόσημα κατέγραψε η Wall μετά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ράλι από τον Ιανουάριο του 2013, καθώς υποχώρησαν οι κλάδοι ενέργειας κι εμπορευμάτων, ενώ οι μετοχές τηλεφωνίας και καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης σημείωσαν άνοδο, με το πετρέλαιο να μένει πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Ο Dow σημείωσε άνοδο 0,07% στις 16.818 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,13% ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,05% στις 4.486 μονάδες. 

Ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε άνοδο 2,2% στο 16,47.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Goldman Sachs για την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οι αναλυτές μείωσαν την τιμή στόχο στα 75 δολ. το βαρέλι από 90 δολ. προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι η προσφορά θα συνεχίσει να υπερκαλύπτει τη ζήτηση στην αγορά.

“Το πετρέλαιο προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή”, λέει στο Bloomberg o Skip Aylesworth από το  Hennessy Funds στη Βοστόνη. “Αυτό που βλέπουμε είναι μία μεγάλη στροφή στις τιμές του πετρελαίου, όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει και οι παραγωγοί έχουν υποστεί το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η Ευρώπη έχει προβλήματα και η Ασία έχει κόψει ταχύτητα, υπάρχει λιγότερη ζήτηση και το ερώτημα είναι οι χαμηλότερες τιμές καταστήσουν ξαφνικά το πετρέλαιο μη κερδοφόρο ως προς την εξόρυξη”.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενισχύσει και η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσαν και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τα ευρωπαϊκά stress test, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να υποχωρεί περαιτέρω τον Οκτώβριο.

Στο πεδίο των μετοχών, η Newfield Exploration υποχώρησε 4,47% και η Halliburton βρέθηκε στο -6,08%.

Η Merck υποχώρησε 2,14%, καθώς περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης κατά 3 σεντς, στο εύρος των 3,46-3,50 δολαρίων ανά μετοχή. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα, περιμένοντας πλέον να διαμορφωθούν στα 42,4-42,8 δισ. δολάρια.

Η Apple υποχώρησε 0,10% μετά τις αναφορές ότι οι αλυσίδες φαρμακείων Rite Aid και CVS Heath δεν θα εγκαταστήσουν την τεχνολογία mobile wallet για τις πληρωμές μέσω κινητού.

Η Verizon Communication κατέγραψε άνοδο 1,33%, η Travelers Cos ενισχύθηκε 1,17%, η Procter & Gamble κέρδισε 0,93%, η Johnson & Johnson σημείωσε κέρδη 0,91%, η NIKE ενισχύθηκε 0,81%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών PMI στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, αφού διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες έναντι 58,9 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57,8 μονάδες.

Επιπλέον, αύξηση 0,3% κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο για φέτος. Ο δείκτης των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα διαμορφώθηκε στις 105 μονάδες το Σεπτέμβριο, από τις 104,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, ενώ πτώση σημείωσαν τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός.

Μετά από την βύθισή τους σε χαμηλό δύο ετών, κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, τα futures του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσαν την Δευτέρα πτώση ενός σεντ στα 81,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 2,50 δολάρια ή 0,2% στα 1.229,30 δολάρια η ουγγιά.

Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση μία μονάδας βάσης στο 2,257%.