Δεν αναμένεται η παροχή οικονομική βοήθειας προς την Κύπρο πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος της Γερμανίας, ο Sigmar Gabriel, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αντίθετοι στην παροχή βοήθειας στην Κύπρο λόγω των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή στη χώρα, όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung.

Τα σχόλιά του καταδεικνύουν ότι το σχέδιο διάσωσης τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο κοινοβούλιο το πράσινο φως για τη βοήθεια. Ορισμένες βουλευτές στον κυβερνητικό συνασπισμό επίσης είναι αντίθετοι στην παροχή βοήθειας.

“Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα διασώσουν τις κυπριακές τράπεζες των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στη διευκόλυνση και συνέργεια της φοροδιαφυγής”, δηλώνει στην εφημερίδα ο Gabriel. “Εάν θέλει η Γερμανίδα καγκελάριος να εξασφαλίσει την έγκριση των Σοσιαλδημοκρατών για το πακέτο της Κύπρου θα πρέπει να έχει πάρα πολύ καλούς λόγους”, αναφέρει προσθέτοντας ότι “δεν βλέπω κάτι τέτοιο σήμερα”.