(upd) Στο σχήμα Εθνική – Eurobank έχει αποφασίσει να εισέλθει το fund Fairfax Financial Holding με ενεργητικό 37 δισ δολ. του αποκαλούμενου “Καναδού Γουόρεν Μπάφετ”, Prem Watsa. Ήδη η εταιρεία συμμετοχών έχει καταθέσει επιστολή πρόθεσης (letter of intention) για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας 1,5 δισ ευρώ.

Την πληροφορίες επιβεβαίωσε η Εθνική Τράπεζα, με ανακοίνωσή της προς το ΧΑ, στην οποία αναφέρει ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξετάζει εναλλακτικές δυνατότητες.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι υπάρχει γνήσιο επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλο επενδυτικό σχήμα, που προέρχεται απ’ τον αγγλοσαξωνικό χώρο και με τεράστια εμπειρία στις αγορές αλλά και στις αναδιαρθρώσεις χρεών, να τοποθετήσει κεφάλαια στο ενιαίο σχήμα Εθνικής – Eurobank.

Κάτι που αφενός μπορεί να σηματοδοτήσει την είσοδο ισχυρών κεφαλαίων στην τράπεζα που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να παίξει τον ρόλο αναστηλωτή της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου να της δώσει την ευκαιρία να διατηρήσει έναν πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα μακροπρόθεσμα.

Το “φλερτ” του Watsa με την Εθνική είχε εκδηλωθεί προ μηνός περίπου όταν, μαζί με τον άλλο μεγάλο επενδυτή στο χώρο των τραπεζών Wilbur Ross, είχαν έλθει στην Αθήνα για επαφές με διοικήσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα εκείνο το βράδυ το δείπνο στη Μεγάλη Βρετάνια με τους δύο μεγαλεπενδυτές και μία σειρά από διευθύνοντες συμβούλους και μεγαλομετόχους μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων είχε γίνει το “talk of the town”, αφού άφηνε υποσχέσεις για επενδυτικές κινήσεις, που όπως φαίνεται τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Στο δείπνο εκείνο συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέκος Τουρκολιάς μαζί με τον αναπληρωτή του, Πέτρο Χριστοδούλου, ενώ για λίγο κάθισε και ο πρωθυπουργός που έτυχε να βρίσκεται στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Ο Watsa είναι γνωστό ότι βγάζει πολλά λεφτά από τις καταστροφές και ότι ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών. Οι επενδύσεις που έχει κάνει μέσω της Fairfax Financial Holdings εως τώρα αφορούν περισσότερο ακίνητα, ασφαλιστικές εταιρείες, αντασφαλιστικές και διαχείριση επενδύσεων. Στις 31 Δεκεμβρίου τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου έφθαναν τα 36,9 δισ δολ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Είχε καθαρά κέρδη 532,4 εκατ. δολ. και έσοδα 8 δισ δολ. Οι εργαζόμενοι του ανά τον κόσμο φθάνουν τους 8.200, εκ των οποίων 5.000 στις ΗΠΑ. Στα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο απασχολούνται μόλις 30 εργαζόμενοι καθώς ο Watsa ακολουθεί το επιχειρηματικό μοντέλο του Γουόρεν Μπάφετ με τη μητρική, συμμετοχών, να αποτελείται απο πολύ μικρό σχήμα.

Ο ινδικής καταγωγής Καναδός Prem Watsa προέβλεψε το κραχ του 1987,την κατάρρευση της Ιαπωνίας το 1990 και το 2007 προσκεκλημένος  στο Πανεπιστήμιο  Western Ivey, όπου φοίτησε είχε την έμπνευση να πει « Υπάρχει η πιθανότητα να έρχεται μια θύελλα που συμβαίνει μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια. Επρόκειτο φυσικά για την περίφημη κρίση των subprimes, δηλαδή των ενυπόθηκων δανείων που οδήγησε στην χρεωκοπία των αμερικανικών τραπεζών με το κλείσιμο της Lehman ένα χρόνο αργότερα.

Ο Watsa αγοράζοντας τα γνωστά CDS εβγαλε 341 εκατ. από την κρίση. Ετσι η εταιρία του η Fairfax Holdings που κατέχει ποσοστό στην Lamda του ομίλου Λάτση
ενίσχυσε περαιτέρω το ενεργητικό των 16 δισ. δολ.

Ο ίδιος πίστευε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει από το 2011,όταν είχε γνωρίσει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο,στην ομώνυμη εταιρία του οποίου έχει επενδύσει.

Δείτε συνημμένα τα οικονομικά αποτελέσματα της Fairfax Financial Holdings και τις συμμετοχές της

 

Παρακάτω παρατίθεται το ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” για τις συναντήσεις του Prem Watsa όταν είχε έλθει στην Αθήνα

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο billionaire Καναδός Warren Buffett,κατά κόσμον Prem Watsa, έτρωγε στην Μεγάλη Βρετανία με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον Αλέκο Τουρκολιά και μερικούς ακόμα πρωτοκλασσάτους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Mαζί τους και ο Wibur Ross,ένας γκουρού των επενδύσεων σε τράπεζες που είχε συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών
τραπεζών και ο κ. Watsa τον είχε φέρει στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή στο ρεστωραντ εισήλθε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς,τον οποίο οι δύο ξένοι μεγαλοεπενδυτές είχαν επισκεφθεί νωρίτερα στο Μαξίμου.

Στην ευρύτερη παρέα ήταν και άλλοι κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες όπως ο κ. Απόστολος Βακάκης της Jumbo,ο κ.Κυριάκος  Σαράντης της ομώνυμης εταιρίας καλλυντικών και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Χρυσικός.

Για να καταλάβουμε γιατί βεληνεκούς επενδυτές μιλάμε αρκεί να πούμε ότι τόσο ο ινδικής καταγωγής Watsa όσο και ο τυπικός αμερικανός Ross διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια.Ε χουν και οι δύο ένα κοινό, Βγάζουν πολλά λεφτά από τις καταστροφές και ασχολούνται με χρεωκοπημένες περιπτώσεις.Ο δε W.Ross ξεκίνησε από την  Rothchild το 1976 ενώ έχει συμμετάσχει σε deals ύψους 200 δις. Το 2000 ίδρυσε την δική του εταιρία, ελέγχει  3 τράπεζες στις ΗΠΑ και έχει υπό διαχείριση 9 δις δολ.

Ο ινδικής καταγωγής Καναδός Prem Watsa προέβλεψε το κραχ του 1987,την κατάρρευση της Ιαπωνίας το 1990 και το 2007 κεκλημένος  στο Πανεπιστήμιο  Western Ivey, όπου φοίτησε είχε την έμπνευση να πει « Υπάρχει η πιθανότητα ναέρχεται μια θύελλα που συμβαίνει μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια.Επρόκειτο φυσικά για την περίφημη κριση των subprimes, δηλαδή των ενυπόθηκων δανείων που οδήγησε στην χρεωκοπία των αμερικανικών τραπεζών με το κλείσιμο της Lehman ένα χρόνο αργότερα.

Ο Watsa αγοράζοντας τα γνωστά cds εβγαλε 341 εκατ. από την κρίση.Ετσι η εταιρία του η  Fairfax Holdings που κατέχει ποσοστό στην Lamda του ομίλου Λάτση
ενίσχυσε περαιτέρω το ενεργητικό των16 δις δολ.

Ο ίδιος πίστευε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει από το 2011,όταν είχε γνωρίσει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο,στην ομώνυμη εταιρία του οποίου έχει επενδύσει.

Φαινεται όμως ότι οι στόχοι του Καναδού δισεκατομυριόυχου, που έχει γεννηθεί το 1950 δεν περιοριζονται μόνο στα ακίνητα για την Ελλάδα αλλά έχει συζητήσει με τον Ross την συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου  του ενναίου σχήματος  Εθνικής –Eurobank.Στο dinner της περασμένης Πέμπτης κάθισαν όλοι μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ .Αλέκο Τουρκολιά,τοναναπληρωτή κ. Πέτρο Χριστοδούλου.Αν κάτι τετοιο   υλοποιηθεί θα αποτελέσει έναν καταλύτη για την οικονομία της χώρας.Πρώτον γιατί θα σημάνει την είσοδο ισχυρών κεφαλαίων στην τράπεζα που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να παίξει τον ρόλο αναστηλωτή της πραγματικής οικονομίας.

Δεύτερον γιατί θα συμμετάσχουν γνήσιοι και ισχυροί επενδυτές του αγγλοσαξωνικού τομέα συμβάλλοντας στον περιοριορισμό της  εξάρτησης της Εθνικής από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του EFSF ,δίνοντάς της την ευκαιρία να διατηρήσει έναν πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα μακροπρόθεσμα.  Η Εθνική θα χρειασθεί συνολικά 17 δις,άρα 1,7 δις για να μην περιέλθει  στον πληρη έλεγχο του κοινοτικού συστήματος. Σύμβουλός της είναι η Morgan Stanley,επικεφαλής της οποίας για τα ελληνικά πράγματα μεταξύ άλλων είναι ο κ, Νάσος Θανόπουλος,που θεωρεί μεγίστης  σημασίας την ολοκλήρωση της αύξησης.
          
Στο dinner αυτό ήταν παρόντες και εκπρόσωποι άλλων επενδυτικών κεφαλαίων όπως της Fidelity, της Capital και της Brookfield που γνωρίζουν τηνελληνική πραγματικότητα. «Για ναέχεις καθαρό μυαλό  μερικές φορές πρέπει να γυρίζεις την πλάτη σου  στα πράγματα» συνηθίζει να λέει ο γκουρού P.Watsa ,όχι όμως από ότι φαίνεται αυτή την φορά.